Hlavní obsah

Veselý basketbalistům nepomůže, vracejí se Balvín a Schilb

Praha
Aktualizováno

Čeští basketbalisté si na startu kvalifikace o mistrovství světa musí poradit bez své největší hvězdy Jana Veselého. Vítěze Evropské ligy neuvolní Fenerbahce Istanbul kvůli termínové kolizi. Do národního týmu se naopak vracejí Ondřej Balvín, Pavel Pumprla a také Američan s českým pasem Blake Schilb.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští basketbalisté si na startu kvalifikace o MS musejí poradit bez své největší hvězdy Jana Veselého.

Článek

"S Honzou jsem minulý týden mluvil a chtěl by hrát, ale nejde to. Není to jen náš problém, je to problém mezi Euroligou a FIBA. My to ovlivnit nemůžeme. Nějaké euroligové týmy hráče uvolní, vím o Maccabi, CSKA Moskva, ale nejsou to klíčoví hráči," řekl na dnešní tiskové konferenci trenér Ronen Ginzburg.

Do čtrnáctičlenné nominace na přípravný kemp před kvalifikačními zápasy s Islandem a Finskem zařadil jen šest hráčů ze zářijového mistrovství Evropy. Tomáše Satoranského nepustí povinnosti v NBA, Jiří Welsch ukončil reprezentační kariéru, Tomáš Kyzlink s Lukášem Palyzou jsou zraněni a Šimon Puršl s Kamilem Švrdlíkem se do výběru nevešli.

První šanci v národním týmu dostávají pardubický rozehrávač Viktor Půlpán a také křídelní hráč Ondřej Sehnal z USK Praha.

Balvín, 217 centimetrů vysoký pivot, naposledy reprezentoval v soutěžním utkání v roce 2014. Následně se nevešel do výběru pro ME 2015 a chyběl i v olympijské kvalifikaci 2016 a na letošním evropském šampionátu, kam ho nepustilo doléčované zranění.

Kvůli rekonvalescenci chyběl i Pumprla, který se vrací a měl by patřit k hlavním tahounům a také kandidátům na kapitána. Schilb, který v roce 2015 dostal český pas, přišel o letošní ME kvůli hledání angažmá. Nakonec zakotvil ve španělské Seville a nyní nominaci přijal.

Nominace basketbalistů na listopadové kvalifikační zápasy o MS 2019:
Rozehrávači:
Jakub Šiřina (Opava)
Viktor Půlpán (Pardubice)
Tomáš Vyoral (Nymburk).
Křídla:
Vojtěch Hruban
Jaromír Bohačík
Pavel Pumprla (všichni Nymburk)
Michal Mareš
Ondřej Sehnal (oba USK Praha)
Blake Schilb (Sevilla/Šp.)
Tomáš Pomikálek (Děčín).
Pivoti:
Patrik Auda (Rosa Radom/Pol.)
Ondřej Balvín (Gran Canaria/Šp.)
Martin Kříž
Martin Peterka (oba Nymburk).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.