Hlavní obsah

Démon Bašný, hvězdná Luzumová. Naplní házenkářky sen o postupu do čtvrftfinále MS?

Praha
Aktualizováno

Blízko historickému úspěchu jsou české házenkářky na mistrovství světa v Německu. V pondělním duelu s Rumunskem by jim mohl sedět styl hry osmifinálových soupeřek, které spoléhají především na možná nejlepší házenkářku světa Cristinu Neaguovou. Co vymyslí stratég českého týmu Jan Bašný na svého soupeře a jak se bude dařit největší hvězdě českého celku Ivetě Luzumové? Právě na těch dvou bude hodně záležet...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér českých házenkářek Jan Bašný.

Článek

Když Jan Bašný přebíral národní celek v roce 2010, bylo družstvo v totálním srabu. O kvalifikacích na šampionáty jenom snilo, topilo se v předkvalifikacích, bez výrazných osobností, bez naděje na lepší zítřky. Chlapík, který svůj druhý domov našel ve Francii, kde jako trenér v současné době působí v předním celku z Nantes, je brán v zemi několikanásobných olympijských vítězů za trenérskou personu, po sedmi letech u kormidla českého národního celku, by se právě tou trenérskou osobností měl stát i u nás.

Dobrý trenér by však byl bez svých svěřenkyň k ničemu. Češkám pomáhá, že mají v kádru dobrý generační mix, na srazy se těší a nějaké problémy s omluvenkami český stratég řešit nemusí. I na hvězdách německé Bundesligy Ivetě Luzumové nebo Michaele Hrbkové je vidět, jak se vždy do reprezentace těší, a to má zejména první jmenovaná časté zdravotní problémy. Kdyby je neměla je možná někde jinde.

Luzumová si odchod rozmyslela a váli v Thüringeru dál

Ano, řeč je o osmadvacetileté písecké odchovankyni, momentálně hrající v dresu německého účastníka Ligy mistrů Thüringeru. Problémy s koleny, nezhoubný nádor a další bolístky. Tělo Luzumové často nevydrží extrémní zátěž v německém klubu, který má svá specifika. Ač účastník nejprestižnější evropské soutěže, hraje zápasy v osmi, devíti lidech. I proto chtěla v létě Luzumová odejít do provinčního Neckarsulmu. Vše už bylo dohodnuté, nakonec jí ale lepší podmínky a vidina Ligy mistryň přesvědčily, zůstala.

A kousek od Lipska se jí daří náramně, v současné chvíli je nejlepší střelkyní celé Ligy mistryň, i když sama tento fakt přisuzuje především obrovské vytíženosti a sedmičkám, které v klubu pravidelně hází. Každý, kdo jí však na klubové nebo reprezentační úrovni vidí, musí uznat, že se směle může porovnávat se světovými hvězdami a kdo ví, nebýt mnoha zranění, mohla hrát v některém z nejlepších celků Evropy, schopnosti na to určitě má.

A právě jedině skvělý výkon Luzumové může vést v pondělním osmifinále světového šampionátu s Rumunskem k největšímu úspěchu samostatné české ženské házené. Až do teď hraje Češkám vše do karet, ačkoliv postoupili až ze čtvrtého místa, je los možná hratelnější než kdyby hráčky narazily na Francouzsky nebo Španělky, jejichž styly nám příliš nesedí. Rumunky sice mají ve svém středu asi nejlepší házenkářku planety Neaguovou, i ta však umí být náladová a pokud by se jí čekým bojovnicím podařilo odříznout, poté mají šanci na úspěch.

Teď nebo nikdy. Házenkářský svět by mohl v pondělí večer zhlédnout jedno malé překvapení...

Reklama