Hlavní obsah

Basketbalisté USA podlehli Řecku, finále bude evropské

SAITAMA

Američtí basketbalisté opět nesplnili roli největšího favorita mistrovství světa. V japonské Saitamě dnes prohráli s Řeckem 95:101 a stejně jako na předchozích dvou šampionátech budou chybět v boji o titul. Řekové se v nedělním finále utkají o titul se Španělskem, které dnes rovněž překvapivě vyřadilo Argentinu.

Článek

Olympijské vítěze porazili těsně 75:74. Mistrovství tak bude mít zcela nového šampiona, který už potřetí za sebou bude pocházet z Evropy.

Úřadující mistři Evropy jako jediní ze semifinalistů turnaje nemají na soupisce žádného hráče z NBA, přesto dokázali zaskočit hvězdný výběr vedený opěvovaným talentem LeBronem Jamesem. Američané tak opět nedosáhnou na titul z velké akce, který získali naposledy v roce 2000 na olympiádě v Sydney.

Na mistrovství světa nehráli Američané finále od roku 1994, kdy získali v Torontu zatím poslední ze svých tří titulů. V neděli se pokusí vybojovat alespoň bronzové medaile stejně jako na MS před osmi lety v Řecku, na předchozím šampionátu na domácí půdě skončili až šestí.

Řečtí hráči po závěrečné siréně na palubovce slavili, jako by získali titul. Trenérovi Panajotisu Janakisovi ihned telefonicky pogratuloval premiér Kostas Karamanlis. "Premiér nám gratuloval k tomu, jak jsme hráli," pochlubil se na tiskové konferenci Janakis, jenž děkoval hlavně svým svěřencům. "Dokázali něco neuvěřitelného. Věřili jsme si a ani na okamžik neztratili koncentraci," řekl.

Zvrat v druhé čtvtině

Poklonu Řekům složil i trenér soupeřů Mike Krzyzewski, jenž s týmem USA získal v roce 1990 bronz. "Řekové odvedli skvělou práci," uvedl kouč Američanů. "Není to žádné překvapení. Věděli jsme, že mají bojovné srdce a obrovskou soudržnost. Zasloužili si to," uznal Krzyzewski, jenž jen s několika svými svěřenci dokázal po zápase na hřišti soupeři pogratulovat. Většina Američanů po porážce rychle zmizela do šaten.

Za začátku se jejich duel s Řeckem odvíjel podle očekávaného scénáře a první čtvrtinu vyhráli Američané rozdílem šesti bodů. Zvrat nastal ve druhé desetiminutovce, v níž evropští šampioni zvítězili 31:21 a v poločase vedli o čtyři body. Jejich náskok v průběhu utkání vzrostl až na 14 bodů.

"Musím Řekům pogratulovat, že se dokázali vrátit, i když prohrávali o 12 bodů. Smekám před nimi," konstatoval Carmelo Anthony, jenž byl hlavním tahounem favoritů.

V závěru zámořský výběr mohutně dotahoval především zásluhou Anthonyho a Dwyana Wadea a 36 sekund před koncem dokonce po úspěšné trojce Kirk Hinrich snížil na rozdíl čtyř bodů. Ani vyhraná poslední čtvrtina o šest bodů nestačila. Hvězda Denveru Anthony byl s 27 body nejlepším střelcem utkání, v řeckém týmu měl nejlepší mušku Vassilis Spanulis, který dal 22 bodů.

Nocioni se sirénou minul

Španělé se díky těsnému vítězství dostali na dosah premiérovému titulu z velkého turnaje, i účast ve finále je pro ně ovšem historickým úspěchem, protože v něm byli zatím jen jednou na olympiádě 1984. Úvod zápasu přitom patřil Jihoameričanům, kteří se ujali vedení 13:2. Španělé ale do poločasu vyrovnali a ve druhém si vypracovali až desetibodový náskok. Argentinci však rovněž předvedli skvělý návrat do zápasu a 21,9 sekundy před koncem vyrovnali na 74:74.

Jose Calderon z Toronta pak dostal Španělsko jedním trestným hodem do vedení a Argentinci už na zvrat nedosáhli. Po akci nejlepšího střelce zápasu Mana Ginobiliho (21 bodů) za San Antonia vystřelil Andres Nocioni se závěrečnou sirénou z tříbodové vzdálenosti jen do obroučky a obhájci stříbra se museli rozloučit s vidinou zisku titulu.

Gasol ve finále asi nenastoupí

Radost Španělů z postupu však kalí obavy o zdravotní stav jejich největší hvězda Paua Gasola z Memphisu. S 19 body nejlepší střelec Španělů v závěru odkulhal ze hřiště a z haly odjel v slzách dokonce na vozíku. Jeho start v neděli je podle trenéra Pepu Hernandeze nepravděpodobný.

"To vítězství je tím pádem trochu hořké. Je teď na tom trochu špatně, strašně rád by s námi v neděli nastoupil, ale netušíme, jestli bude schopen," popsal náladu opory týmu rozehrávač Rudy Fernandez. "Jsme ale připravení hrát s ním, nebo bez něj. Musíme zůstat v pohodě. Každopádně budeme ráno čekat na dobrou zprávu o jeho stavu," dodal Calderon.

Argentinci byli zklamaní, jejich jediným cílem bylo zlato. "Tak teď zkusíme zabojovat aspoň o bronz. Ten zápas byl strašně vyrovnaný a všechno směřovalo k tomu, že to rozhodne poslední střela. Taky to tak bylo, jen se špatným koncem," řekl Pepe Sanchez, jenž mohl alespoň pogratulovat k postupu triu svých spoluhráčů ze španělské Málagy, jejíž barvy bude hájit v nové sezoně i Jiří Welsch.

MS v basketbale - semifinále:
Řecko - USA 101:95 (14:20, 45:41, 77:65)
Nejvíce bodů: Spanulis 22, Kakiuzis 15, Schortsianitis 14, Diamantidis 12 - Anthony 27, Wade 19, James 17, Hinrich 12. Rozhodčí: Facchini (It.), Maranho (Braz.), Běloševič (SČH). Trestné hody: 38/27 - 38:24. Fauly: 25:26. Trojky: 8:9. Diváci: 18 000.
Španělsko - Argentina 75:74 (15:21, 40:38, 60:56)
Nejvíce bodů: Garbajosa a Gasol po 19, Rodriguez 14 - Ginobili 21, Nocioni 15, Sanchez 13. Rozhodčí: Brazauskas (Lit.), Carrion (Portor.), Bachar (Izr.). Trestné hody: 30/16 - 34/11. Fauly: 22:29. Trojky: 6:13. Diváci: 16.000.

Reklama

Související témata: