Hlavní obsah

Brazilská bouřlivá samba basketbalistky zaskočila

Bouřlivá divácká kulisa v hale Ibirapuera zaskočila české basketbalistky, pro které ve velkém rachotu skončila po prohře s Brazílií cestu za případným medailovým ziskem.

Článek

"Bouřlivé prostředí pro nás bylo určitě horší než pro soupeřky," řekla po zápase Zuzana Klimešová, podle níž Brazilkám dodávalo fandění síly. "My jsme si naopak nemohly ani fandit z lavičky, protože nic nebylo slyšet. Je škoda, že jsme se nemohly podpořit alespoň navzájem," uvedla Klimešová.

Hlavní rozdíl ve statistikách obou týmů byl ve střelbě. Brazilky zakončovaly mnohem častěji z dvoubodového území a měly úspěšnost 44 procent, český tým byl v tomto měřítku přesně o deset procent horší. Oba týmy sice daly shodně po pěti trojkách, ale domácí basketbalistky z patnácti střel a české hráčky z pětadvaceti.

Brazilky se prosazovaly agresivitou a důrazem v osobních soubojích. Žádný míč pro ně nebyl ztracený. Nutily české hráčky k chybám, které pohotově trestaly. "Nemyslím si ale, že byly Brazilky nejagresivnějšími soupeřkami na mistrovství světa. Zápas jsme pustily samy. Mohly jsme hrát samy agresivněji," kriticky připustila Klimešová.

V poločase bylo rozhodnuto

Stále doufala, že se týmu začne dařit a skóre se změní. "Žila jsem v naději, že se třeba bude rozhodovat až v posledním čtvrtině. Myslím si, že nikdo z nás nečekal, že se rozhodne už ve druhé části," uvedla Klimešová.

Také Janu Veselou rmoutil hlavně výkon v úvodech první a druhé čtvrtiny. "Na první náskok Brazilek jsme ještě dokázaly odpovědět a výsledek zásluhou lepšího bránění a rychlého protiútoku srovnaly. Bohužel se nám ale přestala v úvodu druhé čtvrtiny zcela dařit střelba a Brazilky získaly rozhodující náskok," řekla Veselá.

Už po poločase tak bylo rozhodnuto o výsledku. "Když jsme se vrátily ze šatny, tak byl stále citelný rozdíl patnácti až dvaceti bodů v náš neprospěch. Ten už se těžkou stáhnout proti takovému týmu, který má ve svém středu spoustu vynikajících hráček," posteskla si Veselá.

Reklama