Hlavní obsah

Basketbalistky porazily Španělsko a na MS skončily sedmé

České basketbalistky se rozloučily s mistrovstvím světa v Sao Paulu vítězstvím nad Španělskem 57:49 a obsadily sedmé místo. Pro národní tým je to nejhorší výsledek v historii startů na šampionátu, kde se letos představil poprvé od rozdělení federace. Při předchozích osmi účastech získaly československé výběry šestkrát medaili a dvakrát skončily čtvrté.

Článek

Zápas provázely vzhledem k únavě hráček po devíti utkáních v průběhu jedenácti dnů výkyvy, závěr ale vyzněl jednoznačně pro české reprezentantky. Těm vyšel lépe také vstup do zápasu, když po rychlých útocích stačily i přesně zakončovat.

První koš dala Veselá už po šesti sekundách hry. Ovšem rychlé vedení 8:2 český tým dlouho neudržel. Největší podíl na smazání náskoku měla Valdemorová, která zaznamenala prvních devět bodů Španělek. Právě její zásluhou se hra vyrovnala a první čtvrtina skončila smírně 15:15.

Druhá čtvrtina přinesla oboustranné trápení. Únava z náročného turnaje se projevila nejen na chybách v rozehrávce, ale zejména na nepřesné koncovce. Katastrofální byly zejména pokusy z tříbodového území. Z devíti českých střel skončila v prvním poločase v koši pouze jediná z ruky Machové. Španělky se ze čtyř pokusů netrefily ani jednou, ale měly nepatrně přesnější mušku z podkošového prostoru a do přestávky získaly čtyřbodový náskok 25:21.

Ztrátu se podařilo českým hráčkám brzy po přestávce smazat. Po dvou trojkách Vítečkové a Machové dokonce získaly zpět pětibodový náskok 33:28. V podkošových soubojích se v obraně prosazovala Kulichová, která nastoupila se zlomenou záprstní kůstkou na ruce. I unavené Španělky měly problémy s přesností a podařilo se jim pouze korigovat náskok.

V poslední čtvrtině už české basketbalistky své soupeřky přehrály nejen lepší fyzickou kondicí, ale také přesnější koncovkou.

Výsledek - o 7. místo:
Česká republika - Španělsko 57:49 (15:15, 21:25, 37:34)
Nejvíce bodů: Machová 17, Veselá 10, Večeřová, Pavlíčková, Kulichová všechny 6 - Valdemorová 20, Fernandezová 9. Rozhodčí: Pilipauskas (Lit.), Andersonová (Fin.), Al Amiri (Kuvajt). Fauly: 18:17. Trestné hody: 10/9 - 16/13. Trojky: 4:2. Diváci: 300.

Reklama

Související témata: