Hlavní obsah

Basketbalistky dokázaly zázrak, místo Austrálie hraje o medaile Česko

KARLOVY VARY

Zázrak se povedl českým basketbalistkám. Po úžasném výkonu ve čtvrtfinále mistrovství světa v Karlových Varech porazily obhájkyně zlata Australanky rozdílem jedenácti bodů 79:68 a po dvaceti letech bude naše reprezentace hrát na šampionátu o medaile. V sobotním semifinále se od 18:30 h utká Česko s Běloruskem.

Foto: Petr Josek, Reuters

Hana Horáková se probíjí přes Australanky O´Heaovou a Jacksonovou

Článek

Reprezentantky před zraky českého prezidenta Klause začaly velmi soustředěně v obraně a zejména Horáková hýřila energií také v útoku, takže v 8. minutě domácí tým vedl 15:13. Pod košem však hodně zlobila 204 cm měřící Cambageová, na níž české pivotky sbíraly fauly. Navíc Australanky šňůrou pěti bodů ještě do první pauzy otočily skóre.

Tři trojky během druhé čtvrtiny však vrátily v bouřlivé kulise vedení Česku, i když tvrdé osobní souboje přinášely další fauly na konto jeho podkošových hráček. Večeřová, Kulichová i Burgrová měly čtyři už během třetí čtvrtiny. Celý národní tým však ohromně dřel, především v obraně vynakládal enormní úsilí a odměnou mu byl stav 42:32 ve 23. minutě.

Veronika Bortelová střílí před Phillipsovou z Austráliefoto: ČTK/Radek Petrášek

Přesnou ruku a jistotu v zakončení měla Vítečková. Austrálie byla viditelně překvapená, na jak tuhý odpor narazila. Měla horší procento střelby, víc ztrát a její největší hvězda Jacksonová se do té doby netrefila ani jednou ze sedmi svých střel. Poprvé skórovala až třináct minut před koncem, když snižovala české vedení na 47:42.

Obhájkyně zlata hodně přitvrdily pod vlastním košem a snížily až na rozdíl jediného bodu, ale dvě trojky Horákové po sobě vrátily Česku náskok.

Tři a půl minuty před koncem domácí ženy vedly 69:57 a hala byla v extázi. Australanky agresivní hrou stahovaly, trojka Vítečkové ale zase o kousek přiblížila zázrak. Všichni diváci stáli, když Veselá neomylně proměňovala trestné hody. Sázka šéfa českého basketu Jansty na semifinále se vyplatila, za pět tisíc vsazených získá dvacet tisíc, které věnuje družstvu. Nadšení týmu z vítězství bylo nelíčené.

Čtvrtfinále MS basketbalistek
Česko - Austrálie 79:68
Nejvíce bodů: Vítečková 22, Horáková 21, Veselá 12, Kulichová 6, Večeřová 6 – Cambageová 22, Jacksonová 13, Harrowerová 8, Grimaová 7, Taylorová 6, 5250 diváků, čtvrtiny 15:18, 20:14, 17:19, 27:17.

Reklama

Související témata: