Hlavní obsah

Obamova návštěva způsobila zmatky ve finále florbalistů

PRAHA

Pěkný zmatek v plánu televizních přenosů z finále play-off florbalové extraligy mezi Vítkovicemi a Taranem Střešovice způsobila nadcházející návštěva amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze. Česká televize z obavy o dostatečné pokrytí návštěvy nejvyšší hlavy USA nasadila do akce veškerou techniku a tři dny před startem finále se rozhodla dlouho dopředu naplánované přímé přenosy zrušit. Za několik hodin ale bylo znovu vše jinak...

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

Vedení florbalové unie dojednalo plán přenosů v polovině února, ve středu se ale dozvědělo, že televizní signál z Ostravy nebude. „Včera nám bylo oznámeno, že se kvůli nedostatku techniky přenosy z prvního a druhého finálového utkání ruší. Je to obrovské zklamání pro fanoušky, pro Vítkovice je to zdrcující z hlediska partnerů. Tři dny před zápasem navíc není možné jednat s jinou televizí,“ lamentoval při čtvrtečním setkání s novináři prezident ČFbU Filip Šuman, když představoval pozměněný harmonogram úvodu finále.

V ten moment ale šéf českého florbalu dostal na stůl zprávu o další změně situace. Česká televize techniku sehnala a program se vrátil do starých kolejí. „Budeme vysílat podle původního plánu,“ potvrdil později Sport.cz šéf redakce sportu ČT Otakar Černý. Otázku, jakým způsobem se podařilo situaci vyřešit, Černý jednoznačně nevysvětlil. „Vysílat budeme díky dobré vůli všech lidí z České televize,“ doplnil.

Přímý přenos = kvalitní povrch

Pro účastníky finále znamenalo zrušení přenosu dvě věci: posun začátku utkání do příjemnějšího času (v sobotu z 12:55 na 19 hodin a v neděli z 9:55 na 16 hodin) a Vítkovice při absenci kamer nesvazovala povinnost položit do haly Dubina kvalitnější povrch. To se ale pranic nelíbilo hráčům Tatranu.

„Vítkovice hrají na velmi měkkém povrchu, míček má jinou rotaci než na tarkettu. Na vítkovickém hřišti pohořeli při tréninku během MS i Švédové, prý jen dva dokázali za hodinu vystřelit pořádně na bránu,“ stěžoval si střešovický kouč Petr Ďarmek, jehož dopálilo především to, že Vítkovice nevyšly Pražanům vstříc a nevyhověly žádosti o jeden trénink navíc. „Mrzí mě, že se chřestilo zbraněmi i na jiné, než sportovní scéně. Na druhou stranu je to silný motivační faktor,“ dodal.

Haly v Praze zatím nepotvrzené

Zatímco zmatek kolem odvysílání přímých přenosů z Vítkovic byl ve čtvrtek vyřešen, jasno stále není o tom, kde se odehrají domácí zápasy Tatranu. Pražské haly totiž o velikonočním víkendu blokuje juniorský házenkářský turnaj, v původně zamluvené hale Sparty na Podvinném Mlýně zase v sobotu našel prostor turnaj ve firemním futsalu. Jako reálné se jeví odehrání zápasů v Sokole Královské Vinohrady, na potvrzení si ale příznivci florbalu budou muset ještě počkat.

Pro vedení České florbalové unie je současná situace poučením. „Potvrdilo se, že florbal je v těžší pozici než tradiční sporty. Nemáme diplomatický tlak na úrovni fotbalu či hokeje. I přesto, že jsme se členskou základnou dotáhli na volejbal a vzhledem k trvale rostoucí tendenci bychom se měli v příštím roce stát vůbec nejmasovějším halovým sportem v Česku,“ doplnil Šuman.

Reklama