Hlavní obsah

Rytych přirovnal triumf v Poháru mistrů k medaili z MS

MLADÁ BOLESLAV

Vůbec jako první českých florbalista se dočkal brankář David Rytych zlatého opojení na mezinárodní scéně. Čtyřiadvacetiletý bronzový medailista z loňského mistrovství světa pomohl SSV Helsinky k triumfu na Poháru mistrů v Mladé Boleslavi. Po finálové výhře nad Tatranem Střešovice 4:3 byl oceněn i zařazením do All Star týmu turnaje.

Foto: ČFbU

Brankář David Rytych

Článek

"Je to fantastické. Přirovnal bych to k medaili z mistrovství světa. Je to něco podobného, jako když se ve fotbale vyhraje Liga mistrů," radoval se Rytych.

Bývalý gólman SSK Future se po dvou letech ve Finsku v Seinäjoki a Josbě prosadil do nejlepšího týmu země mistrů světa, který má v sezóně několik ambiciózních cílů. Hned první se mu podařil. "Určitě to byl skvělý začátek. Doufám, že kluci mi věří. Po každé třetině mě podporujou, že chytám dobře," pochvaloval si Rytych.

Zdálo se, že jeho tým ve finále kráčí snadno za vítězstvím. Po dvou třetinách vedl už 4:0, ale nakonec bylo ze zápasu drama. "Naši kluci nějak polevili. Dvě třetiny jsme jim moc nepůjčili balon, ale když dá gól, obživne každý tým. Zničehonic to bylo v sedmé minutě třetí třetiny 3:4," podotkl Rytych.

Hodně práce na závěr 

V závěrečné třetině měl hodně práce. "Spíš než fyzicky, tak byl hodně náročný celý turnaj psychicky. Ty střely se nezdají a zničehonic padne gól. Tatran měl i ve druhé třetině vynikající střely, chytil jsem to jen tak tak," doplnil český gólman.

Do SSV přišel jako náhrada za hvězdného Henriho Toivoniemiho, ale tlak v klubu na něj prý není. "Říkali, ať se soustředím sám na sebe a chytám podle sebe. Soustředil jsem se a snad se to povedlo," podotkl.

Nevnímal duel o zlato v Mladé Boleslavi jako souboj s reprezentačním kolegou Tomášem Kafkou, který hájil branku Střešovic. "Já hraju za svůj tým, on taky," řekl Rytych. Ani prý nijak výrazně nemohl těžit ze znalosti soupeře. "Já jsme proti nim dva roky nehrál," doplnil.

V hledišti mu fandila rodina. "Přijeli všichni - brácha, máma i táta," uvedl Rytych, který po zápase netušil, jak budou probíhat oslavy. "Vůbec nevím, jaký je program. Teď jdeme do hotelu, tam se najíme a uvidíme. Domů letíme v neděli," dodal.

Reklama