Hlavní obsah

Český florbal žádá o výjimku pro obnovení ženské extraligy

Praha

Vedení Českého florbalu požádá ministerstvo zdravotnictví o výjimku pro pokračování ženské extraligy. Ta se hrála naposledy 11. října předtím, než začal platit při vládních opatřeních proti šíření koronaviru i pro profesionální soutěže zákaz tréninku ve vnitřních prostorech. Mužská florbalová superliga byla obnovena už 16. listopadu.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

"Věříme, že dostaneme od ministerstva zdravotnictví brzy reakci na výjimku, a doufáme, že vývoj epidemie umožní co nejrychlejší zapojení hráčů všech úrovní zpět do pravidelného florbalového režimu," řekl webu Českého florbalu předseda komise elitního florbalu a medializace (KEFAM) Martin Musil.

Nejvyšší soutěž žen má zatím za sebou pět z naplánovaných 22 kol základní části. Kluby podle serveru avizovaly zájem a připravenost hrát i v případě pravidelného testování a nyní byla i po kladné odezvě výkonného výboru předložena žádost Národní sportovní agentuře (NSA), která ji předá na ministerstvo zdravotnictví k posouzení. Rozhodnutí by tak mělo padnout nejspíš v příštím týdnu.

Superliga mužů zůstane u pořádání víkendových dvoukol. Platí totiž nutnost testování před utkáním s platností testů 48 hodin. "Vzhledem k přihlédnutí k optimalizaci výdajů se prezidenti shodli na zachování systému víkendových dvojkol, aby se hráči a členové realizačních týmů testovali jen jednou před hracím víkendem," řekl Musil.

"Nejvyšší prioritou pro KEFAM byla regulérnost soutěže. Naše komise proto nastavila další směřování soutěže dle shody s ostatními prezidenty tak, aby se dala soutěž dohrát v plném rozsahu do června, respektovala možné karantény a mohla pokračovat organizačně co nejefektivněji," doplnil.

"Prezidenti superligy jasně vyjádřili podporu zachování již v září dohodnuté dvoutýdenní ochranné zóny po základní části i každém kole nadstavby, aby se co nejvíce předešlo nezaviněným kontumacím. Tento princip ochrany tak prodlužuje standardní sezonu o šest týdnů," doplnil člen KEFAM Pavel Palata.

Vláda 2. listopadu povolila obnovení profesionálních soutěží ve zvláštním režimu s pravidelným testováním hráčů. Po schválení začaly fotbal a hokej, následně dostaly zelenou nejvyšší soutěže mužů i žen v basketbalu, volejbalu a házené.

Reklama