Hlavní obsah

Minule Čechy dorazili, teď je můžou nakopnout. Florbalisté načnou MS proti neoblíbenému Norsku

Michal Osoba (Göteborg)Sport.czPrávo

Před dvěma lety porážkou s Nory završili historický propadák, teď se proti nim chtějí odrazit ke comebacku do nejužší světové špičky. Čeští florbalisté dnes v 19.45 (živě na ČT Sport) v göteborské hale Scandinavium vstoupí do mistrovství světa.

Foto: Martin Flousek, ČFbU

Ondřej Mikeš (vlevo) a Tom Ondrušek brání standardní situaci soupeře.

Článek

Žádný lehký start. Ostatně oddechové zápasy na vylepšení individuálních statistik už z programu šampionátu zmizely. Osm elitních celků si to nově rozdá ve dvou skupinách proti sobě. Dva nejlepší jdou dál, třetí a čtvrtý tým se utká s nejlepšími celky ze skupin C a D, kde jsou papírově slabší týmy.

„Myslím, že to vymysleli dobře. Nefér to není, protože týmy z druhého koše pořád mají možnost se utkat i s těmi nejlepšími,“ chválí nový systém brankářská jednička Tomáš Kafka.

Na švédský styl neumějí

Pro český tým to znamená nutnost maximální koncentrace od úvodního vhazování. „Proti slabším soupeřům typu Polska nebo USA se dalo hrát v lehčím módu, teď musíme jet hned od začátku,“ ví druhý z třicátníků v českém týmu a bývalý reprezentační kapitán Milan Fridrich.

Norsko nepatří do nejsilnější čtyřky, která dlouhodobě vládne světovému florbalu, Češi se s ním potkávají vesměs jen na světových šampionátech. A vůbec se jim nedaří. Z šesti zápasů uhráli dosud jediné vítězství. „Hrají švédským stylem, my na něj neumíme,“ přiznává reprezentační kouč Radim Cepek. „Mají takové individuality, které zápas umí rozhodnout. Navíc mají zkušenosti s vypjatými zápasy a v kádru hodně třicátníků,“ říká Cepek.

Nejvýraznější individualitou je Ketil Kronberg, útočník švédského Dalenu a ve 34 letech stále nebezpečí číslo jedna. „To není o věku, podívejte na Kohonena nebo Tiita. Je to jeden zápas a Ketil ví, že v momentě, kdy porazí Čechy, může si další dvě utkání odfrknout a další zápas ho čeká až v pátek. Je to individualita světové třídy, jeden z nejlepších centrů světa,“ vychvaluje Kronberga Cepek.

Vstup je alfou a omegou

Další legendou v norském kádru je Willi Fauskanger, který je už na svém rekordním desátém mistrovství světa. „Odehrál si svoje a asi má pořád výkonnost, když ho pozvali. Pořád je nebezpečný a je jedním z hráčů, na které jsme se připravovali,“ ujišťuje reprezentační kouč.

Pro cestu za vítězstvím ve skupině, které by českému týmu zajistilo optimální pozici pro vyřazovací boje, ale nesmí Cepkovi svěřenci zaváhat. „Ten zápas je alfa a omega. Když ho zvládneme, tým to nakopne. Když prohrajeme, v hlavách to zůstane, budeme se vracet k tomu, jaká je situace, a nepomůže to,“ upozorňuje Cepek.

Vybojují čeští florbalisté na nadcházejícím MS medaili?
Ano
77,3 %
Ne
22,7 %
Celkem hlasovalo 2502 čtenářů.

Reklama