Hlavní obsah

Já na bráchu, brácha na mě. Australany táhnou česká dvojčata

Riga

Český tým měl na florbalovém světovém šampionátu v Rize ve středu volný den, ze hřiště se přesto ozývala čeština. Osmnáctiletí bratři Daniel a Tomáš Gärtnerovi spolu zásadně komunikují ve své mateřštině, i když oblékají dres Austrálie.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Tomáš (vpravo) a Daniel Gärtnerovi pod vedením finského kouče australských florbalistů Petteriho Nykkyho.

Článek

Jsou jednovaječná dvojčata, ale snadno k rozeznání. Tomáš nosí delší vlasy, Daniel krátké. A jejich rodinné pouto je znát i na hřišti. „Víme o sobě, jen na téhle úrovni je to o něco složitější, z Austrálie jsme zvyklí na pomalejší tempo,“ usmívá se Tomáš.

Od kamarádů nechtěli

Přes celou zeměkouli se přestěhovali před pěti lety, usadili se v Sydney, kde jejich otec řídí firmu. „Nebylo to tehdy jednoduché, nechtěli jsme odejít od kamarádů, ze školy, ani od florbalu,“ vzpomínají. Najít si tak v Austrálii florbalový tým bylo pro odchovance někdejšího pražského týmu SSK Future jedním z prvních cílů v nové domovině.

Uspěli rychle, ale na souboje s vrstevníky museli zapomenout. Mládežnické soutěže neexistovaly, tak rovnou ve třinácti letech naskočili do mužské ligy. Brzy získali i australské občanství, prosadili se do reprezentace.

Málo hal

„Nějaká konkurence tam je, trénovat musíme, ale nebylo to úplně nejtěžší,“ připouštějí. Dětské sny o boji o medaile v českém dresu tak museli vyměnit za skromnější cíle, s Thajskem budou bojovat o předposlední místo.

O rozvoj florbalu v Austrálii se starají především Evropané, vedle Gärtnerů za reprezentaci chytá Vladimír Plocek, trenérem je zkušený Fin Petteri Nykky. Problém je u protinožců s nedostatkem hal. „U nás v Sydney jich je jen pár a ty jsou drahé,“ líčí Daniel.

Zanedlouho si ale oba vyzkoušejí po letech i prostředí českých hal. „Z australské univerzity jsme se dostali do výměny studentů, tak na půl roku půjdeme studovat do Česka a určitě budeme chtít i někde hrát. A kde budeme žít po škole? Sami ještě nevíme,“ krčí bratři rameny.

Porazí čeští florbalisté ve čtvrtfinále MS tým Estonska?
Ano
91,8 %
Ne
8,2 %
Celkem hlasovalo 7321 čtenářů.

Reklama

Související témata: