Hlavní obsah

Florbalový „dědek“ Folta bez medaile končit nechce

PRAHA
Aktualizováno

V zarostlé tváři má vepsanou celou historii českého florbalu. Vítkovický obránce Daniel Folta byl u všeho, čeho reprezentace dosáhla, jen jedno mu chybí: vinou zpřetrhaných kolenních vazů chyběl před čtyřmi lety ve Švýcarsku, kde Češi slavně vyválčili stříbro. „Čekám na medaili patnáct let. Když půjde vše bez problémů, chci si na ní ještě počkat,“ mírnil jednatřicetiletý bek zklamání z nedělní prohry se Švýcarskem.

Článek

Narozdíl od mistrovství světa před dvěma lety se českému týmu povedlo v Ostravě a posléze v Praze stmelit partu, která dýchala jako jeden muž. „Byl to fantastický turnaj. Nechali jsme na hřišti úplně všechno, v žádném zápase jsme se nepoložili. Ať už v duelu se Švédy, Finy nebo Švýcary jsme dřeli do poslední sekundy,“ těšilo i přes porážky s nejtěžšími soupeři Foltu.

Na odvedených výkonech českých hráčů měli lví podíl fanoušci. Do ostravské ČEZ Arény přišlo podpořit český tým v utkání se Švédskem bezmála devět tisíc diváků, v nedělním duelu se Švýcarskem tlačilo hráče k bronzu přes třináct tisíc hrdel. Bohužel neúspěšně. „Za skvělé fanoušky ta prohra mrzí dvojnásob,“ kabonil se Folta.

Letos nejlepší český bek 

Když poprvé udeřil do děrovaného míčku, psal se rok 1993. O patnáct let později může ostravský patriot bez nadsázky říct, že byl u všeho, co se kolem českého florbalu událo. Jen cenný kov schází... Při poslední přípravě před MS 2004 přišlo zranění, ostatní útoky na cenné kovy nevyšly. „Čekám na medaili už patnáct let a zase to nevyšlo,“ přiznal mírné zklamání Folta.

I proto zatím neuvažuje o tom, že by pověsil reprezentační dres na hřebík. „Když bude všechno bez problémů, chci si na medaili ještě počkat,“ připouští, že bude bojovat o účast na MS 2010 ve Finsku. Jisté je jedno. Folta byl na šampionátu v České republice nejvýraznější postavou naší defenzivy a vedle obrovského přehledu a jistoty přispěl k bilanci národního týmu i čtyřmi góly a neunikla mu nominace do All Star týmu MS.

Nakolik se současný reprezentační kádr po šampionátu změní, je otázkou. Konec aktivní kariéry již dopředu ohlásil kapitán vicemistrů světa ze Švýcarska Tomáš Trnavský, s myšlenkami na přenechání místa mladším koketují letošní kapitán Radim Cepek či další člen nejlepší pětky mistrovství Aleš Zálesný.

Reklama

Související témata: