Hlavní obsah

Proklaté tři tisíciny! Šonka na úvod mistrovské obhajoby těsně druhý

Abu Zabí
Aktualizováno

Tři tisíciny vteřiny, takový ždibíček, rozdíl zhruba třiceti centimetrů... Letec Martin Šonka vykročil za obhajobou titulu v sérii Air Race druhým místem v Abú Zabí. Český pilot prohrál jen o vlásek s Japoncem Murojou. Pro druhého Čecha v sérii byl vstup do nové sezony ve znamení velkých technických komplikací. Navzdory nim si Petr Kopfstein doletěl pro 10. místo.

Foto: martin-sonka.cz

Martin Šonka v kokpitu.

Článek

Japonský vítěz Jošihide Muroja zahájil šampionát maximálním ziskem, protože v pátek vyhrál i nově bodovanou kvalifikaci.

Šonka se do závodu kvalifikoval čtvrtým časem a v prvním kole vyřadil Cristiana Boltona z Chile v nejrychlejším čase ze všech. Do Final Four se probojoval po vítězství nad Mattem Hallem z Austrálie. Trojnásobného vicemistra světa porazil i s jednosekundovou penalizací.

Do čtyřčlenného finále nemohl kvůli technickým problémům nastoupit Francouz Nicolas Ivanoff. Šonka vzlétl jako poslední a porazil Američana Michaela Gouliana, za Murojou těsně zaostal, třebaže ještě v polovině trati vedl.

"Nejsme teď úplně nejšťastnější. Výsledek je velmi těsný, ale byl to krásný závod. Maličké zklamání druhé místo samozřejmě je, ale je pravda, že Joši tady létal skvěle, vyhrál i kvalifikaci a zasloužil si to. Vloni ve Wiener Neustadtu jsme se nakonec těsně radovali my, tentokrát byl o chloupek rychlejší někdo jiný," líčil hned po doletu Šonka.

Druhý český pilot Petr Kopfstein svedl v prvním kole vyrovnaný souboj s Goulianem a na čas s ním prohrál jen o 176 tisícin. Býval by postoupil jako nejrychlejší poražený pilot, jenže k času mu přibyla dvousekundová penalizace za nesprávný průlet, mezi osmičku nejlepších nepostoupil a skončil desátý. Penalizaci obdrželo v prvním kole devět ze 14 letců a stála postup například druhého muže kvalifikace Petea McLeoda z Kanady.

„Celá řada věcí nefungovala tak, jak by měla. Odešlo nám napájení, odešla avionika, přehříval se motor," kaboní se karlovarský pilot.

Úvodní závod leteckého seriálu Red Bull Air Race v Abú Zabí:
1. Muroja (Jap.),
2. Šonka (ČR),
3. Goulian (USA),
...10. Kopfstein (ČR).
Průběžné pořadí (po 1 z 8 závodů):
1. Muroja 28,
2. Šonka 22,
3. Goulian 21,
...10. Kopfstein 4.

Reklama

Související témata: