Hlavní obsah

Češi zářili! Zlato, stříbro, k tomu olympiáda

Boloňa

Čeští puškaři ovládli na mistrovství Evropy v Boloni střelbu z libovolné malorážky na 3x40 ran. Petr Nymburský získal titul a návdavkem účastnické místo na olympijských hrách v příštím roce. Filip Nepejchal, který "kvótaplac" do Tokia vybojoval v této disciplíně už dříve, skončil druhý.

Foto: Ivana Roháčková/ASC Dukla

Filip Nepejchal, ilustrační foto

Článek

Čtyřiadvacetiletý Nymburský zvítězil s náskokem čtyř desetin bodu. O pořadí českých střelců rozhodla poslední rána, před níž o čtyři roky mladší Nepejchal vedl o jednu desetinu. Bronz získal Jon-Hermann Hegg, nejlepší z tria norských účastníků osmičlenného finále.

"Nevěděl jsem, jaká je na konci situace. Dělal jsem, co jsem mohl, celé finále. Nemůžu být šťastnější," řekl Nymburský webu evropské federace. "Já jsem za Petra moc rád, že vyhrál. Na konci střílel fantasticky," konstatoval Nepejchal.

Čeští střelci už v páteční kvalifikaci třípolohové střelby získali stříbro v soutěži týmů za suverénními Nory, trio s Nymburským a Nepejchalem tvořil David Hrčkulák.

Nymburský získal první individuální medaili na velké akci v kariéře včetně Světového poháru, v němž je jeho maximem předloňské čtvrté místo v malorážce vleže z Mnichova. Nepejchal už má na kontě tři triumfy v SP a je trojnásobným juniorským mistrem Evropy, po přechodu mezi seniory už letos vybojoval dva bronzy a také zlato v mixu na Evropských hrách v Minsku.

Nymburský byl v boloňském finále jedním ze čtyř uchazečů o dvě místa na OH a už po prvním vyřazování měl jistotu, protože dva jeho přímí rivalové odpadli. A z účasti v Tokiu se spolu s ním radoval i Ital Lorenzo Bacci, který nakonec skončil pátý. Nepejchal ani norští střelci už o olympiádu nesoutěžili. Český talent účastnické místo vybojoval už v dubnu při triumfu na SP v Pekingu, severská velmoc má olympijskou kvótu dvou střelců na disciplínu naplněnou.

Aktuálně má česká střelba sedm účastnických míst, o ty další se zasloužili Nikola Mazurová (vzduchová puška) a brokaři Jiří Lipták, David Kostelecký (oba trap), Jakub Tomeček a Barbora Šumová (oba skeet).

V Boloni neměl k olympijské kvalifikaci daleko pistolář Martin Podhráský. V rychlopalbě obsadil deváté místo a mezi střelci, kteří bojovali o dvě místa pro Tokio, skončil první pod čarou. Z páté a šesté příčky prošli do finále jako poslední Ital Riccardo Mazzetti a Ázerbájdžánec Ruslan Luněv, za nímž český reprezentant zaostal o dva kruhy. V soutěži družstev dělily Podhráského s Martinem Strnadem a Tomášem Těhanem tři body od bronzu.

Mistrovství Evropy ve sportovní střelbě v puškových a pistolových zbraních v Boloni:
Muži:
Libovolná malorážka 3x40:
1. Nymburský 457,9
2. Nepejchal (oba ČR) 457,5
3. Hegg (Nor.)
...
v kvalifikaci
21. Hrčkulák (ČR)
Družstva:
1. Norsko 3540 - světový rekord
2. ČR 3526
3. Maďarsko 3518
Rychlopalná pistole:
1. Mazzetti (It.) 34
2. Reitz (Něm.) 31
3. Suchanov (Rus.)
...
v kvalifikaci
9. Podhráský
12. Strnad
13. Těhan (všichni ČR)
Družstva:
1. Francie 1743
2. Německo 1733
3. Ukrajina 1731
4. ČR 1728
Ženy:
Sportovní malorážka 3x40:
1. Christenová (Švýc.) 460,6
2. Martynovová (Běl.) 456,9
3. Steneová (Nor.)
...
v kvalifikaci
36. Brázdová
61. Foistová
62. Mazurová (všechny ČR)
Družstva:
1. Norsko 3531 - světový rekord
2. Rusko 3519
3. Německo 3512
...
15. ČR 3459
Sportovní pistole:
1. Karschová (Něm.) 37
2. Majorová (Maď.) 33
3. Lamolleová (Fr.)
...
v kvalifikaci
19. Anna Dědová
53. Červenková (obě ČR)
Družstva:
1. Německo 1754
2. Francie 1744
3. Maďarsko 1739

Reklama

Související témata: