Hlavní obsah

Olympijská pochodeň dorazila do Pekingu

PEKING

Týden po slavnostním zapálení olympijské pochodně v řecké Olympii dorazil jeden z hlavních symbolů her do Pekingu. V dějišti 29. letní olympiády byla pochodeň slavnostně znovuzažehnuta na náměstí Tchien-an-men, kde ji čínský prezident Chu Ťin-tchao předal do rukou prvnímu běžci, zlatému sprinterovi z Atén a držiteli rekordu v běhu na 110 metrů překážek Liou Siangovi.

Článek

Olympijský oheň hořící v lucerně dopravil do Číny letecký speciál a na letišti v Pekingu jej poprvé ukázal předseda přípravného výboru her Liou Čchi. Ceremoniálu na letišti přihlížely stovky dětí, které přílet speciálu vítaly máváním čínských a olympijských vlajek.

Zapálení pochodně na náměstí Nebeského klidu, kde v roce 1989 čínské vojsko krvavě potlačilo protest proti totalitní vládě, provázela přísná bezpečnostní opatření. Z náměstí byla vyloučena veškerá doprava, na místo mohli jen pozvaní hosté a byla uzavřena i nedaleká stanice metra.

Poté, co pochodeň znovu vzplála, vydala na pouť dlouhou 137 tisíc kilometrů, která se po 130 dnech uzavře 8. srpna opět v Pekingu při slavnostním zahájení her. Do té doby zavítá do 20 zemí na pěti kontinentech.

Narozdíl od Olympie nebyl průběh ceremoniálu v Pekingu narušen protibetskými aktivisty. Ti před týdnem v Řecku dali najevo svůj nesouhlas s postupem čínské vlády v Tibetu, kde se v minulých týdnech odehrály nejmasovější demonstrace proti přítomnosti Číňanů. Při zásahu proti demonstrujícím zahynulo na straně protestujících několik desítek osob.

Trasa olympijské štafety, která vyvrcholí 8. srpna v Pekingu.foto: torchrelay.beijing2008.cn

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články