Hlavní obsah

Tvrdé rozhodnutí: Kanada nepošle své sportovce na olympiádu

Aktualizováno

Kanada nepošle své sportovce na letní olympijské a paralympijské hry v Tokiu, pokud se budou konat v původním termínu od 24. července. Informoval o tom dnes Kanadský olympijský výbor (COC). Kanada se tak stala první zemí, která se rozhodla hry kvůli pandemii koronaviru bojkotovat. V podobném duchu se vzápětí přidala Austrálie, která vyzvala své sportovce, aby se začali připravovat na olympijské hry v roce 2021.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Olympijské Tokio žije v nejistotě.

Článek

Ve svém projevu v parlamentu poprvé připustil možnost odložení her i japonský premiér Šinzó Abe, podle něhož by to byla nejlepší varianta pro případ, že by se jinak olympiáda nemohla uskutečnit v kompletní podobě. Zrušení OH ale vyloučil.

Podle kanadského olympijského výboru "není nic důležitějšího než zdraví a bezpečí našich atletů i světového společenství". Koronavirem se po celém světě nakazilo již na 330 000 lidí a přes 14 600 jich zemřelo.

"COC (Kanadský olympijský výbor) a CPC (Kanadský paralympijský výbor) naléhavě vyzývají Mezinárodní olympijský výbor, Mezinárodní paralympijský výbor a Světovou zdravotnickou organizaci, aby odložily hry o jeden rok," uvedly kanadské výbory ve společném prohlášení. "Jsme uprostřed celosvětové zdravotní krize, která je mnohem důležitější než sport."

Australský olympijský výbor (AOC) dnes uvedl, že by nemohl sestavit pro Tokio 2020 tým, a doporučil sportovcům, aby se začali připravovat na to, že budou hry odloženy. Podle šéfa AOC Matta Carrolla už nemohl výkonný výbor vzhledem k vývoji situace kolem pandemie dál čekat na doporučení MOV.

"AOC je přesvědčen, že naši sportovci by nyní měli dát přednost svému zdraví a zdraví svých nejbližších. Je důležité, aby se mohli vrátit ke svým rodinám," uvedli zástupci AOC.

Dál tak sílí tlak na Mezinárodní olympijský výbor. Předseda MOV Thomas Bach o víkendu poprvé přiznal, že MOV kvůli pandemii koronaviru uvažuje o odložení tokijských olympijských her a pracuje na různých scénářích. Rozhodnutí by mělo padnout do čtyř týdnů. Úplné zrušení her ale podle něj ve hře není.

Olympijské hry v Tokiu se mají konat od 24. července do 9. srpna. Představitelé MOV i japonští organizátoři dosud na trvali na tom, že se uskuteční v původním termínu. V posledních dnech ale začaly sílit hlasy z národních olympijských výborů, sportovních svazů i od samotných sportovců, aby byly kvůli koronavirové krizi odloženy.

Reklama

Související témata: