Hlavní obsah

Ruská antidopingová agentura přerušila do konce dubna testování

Moskva

Ruská antidopingová agentura (RUSADA) kvůli pandemii koronaviru nezačne provádět dopingové kontroly dříve než v květnu. Zástupkyně generálního ředitele RUSADA Margarita Pachnocká agentuře TASS řekla, že na základě vládního nařízení bude testování zastaveno minimálně do 30. dubna.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

V Rusku, které v prosinci Světová antidopingová agentura (WADA) vyřadila kvůli dopingovým podvodům na čtyři roky z vrcholných akcí, se netestuje od 27. března. "Po nejnovějším vyjádření prezidenta Putina nemůžeme s testováním začít. Děláme alespoň jinou svou práci, i když na dálku. Jde o vzdělávání či o plánování kontrol," uvedla Pachnocká, jež původně ohlásila přerušení testování na týden.

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil, aby všichni ruští občané nepracující v klíčových sektorech zůstali v době pandemie doma. Nemocí covid-19 se v zemi nakazilo více než 4700 lidí a 43 jich zemřelo.

Kvůli opatřením proti rozšíření koronaviru zastavily své testovací programy i jiné země, například Kanada, Čína a Španělsko. Jsou slyšet hlasy, že toho někteří sportovci mohou vyžít k podvádění.

Prezident WADA Witold Baňka ale sportovce varoval, že ani v době koronavirové krize si nemohou být jistí tím, že jim dopování projde. Testování totiž není jedinou zbraní v boji proti dopingu, tím je i takzvaný biologický pas, jenž dokáže odhalit podezřelé výkyvy ve sledovaných hodnotách na základně porovnání v průběhu let.

Reklama

Související témata: