Hlavní obsah

Po úspěchu v Karakoramu a Hindúkuši odjeli Češi z Himálaje s nepořízenou

PRAHA

Poslední čtvrtrok se na jednom místě příliš neohřáli. Dvojice horolezců Marek Holeček a Jan Doudlebský během října uzavřela svou třídílnou misi s názvem Devold Triple North Walls, jejímž cílem byly prvovýstupy na vrcholy v Pákistánu, Afghánistánu a Nepálu. Česká dvojka uspěla ze dvou třetin, závěrečný pokus na himálajský Kyashar zastavila zdravotní indispozice.

Foto: Sport.cz

Marek Holeček v severní stěně Kapuru v pákistánském Karakoramu.

Článek

„Celkem nám tahle sranda zabrala přesně 99 dní. Šestnáctkrát jsme opustili ranvej, nalétali desetitisíce kilometrů, na asijských silnicích jsme v kuse strávili dvacet dnů, třicet dnů jsme prochodili s batohem na zádech. Třetinu času zabralo čekání na přesun do dané oblasti nebo vydání povolení,“ vypočítal Holeček na úterním setkání s novináři. Kolik tedy během  expedice, jež oba horolezce přišla zhruba na půl miliónu korun, zbylo na vlastní dobývání vrcholů? „Lezlo se devět dní,“ pokrčil Holeček se smíchem rameny.

I těch devět dnů ale stačilo na dva cenné skalpy. Úspěšně zvládli prvovýstup severní stěnou Kapuru v pákistánském Karakoramu (6544 m) a prvovýstup severní stěnou Uparisíny v afghánském Hindúkuši (6130 m). V nepálském Himálaji nejprve měnili plány a místo na Talung (7349 m) vyrazili kvůli výraznému nárůstu ceny za přepravu do východní stěny Kyasharu (6750 m), kde však po dni lezení zastavily snažení české dvojky zanícené šlachy v Doudlebského předloktí. Na všechny kopce se sápali alpským stylem, sami, bez možnosti cizí pomoci.

Afghánistán jako magnet i největší překvapení 

Zřejmě nejsilnější dojmy si odvezli z prostředního dílu smělého plánu. Cestou do afghánské oblasti Váchán si splnili dětský sen vyrazit po stopách československé expedice z roku 1965, která právě vrchol Uparisíny zdolala jako první. „Fotky Vildy Heckela na mě od dětství působily jako magnet,“ vysvětloval Holeček. I proto svůj prvovýstup pojmenovali Sweet 65.

Cesta do divoké, válečnými konflikty poznamenané a turisty netknuté země, každopádně oba protřelé dobrodruhy překvapila. „Nehnuli bychom se bez pomoci kamaráda, který tam působil již nějaký čas před námi,“ přiznal Holeček, který by si další cestu do oblasti asi rozmyslel. „Nedoporučuji to. My jsme nakonec upustili i od plánu podívat se do Bamjánu (místo, kde hnutí Tálibán v roce 2001 zničilo dvě gigantické sochy Buddhy - pozn. red.). Už jsem toho měl plné zuby, přece jen to nemám s Alláhem vyjednaný,“ dodal.

Myšlenky na další expedici proto zatím z hlavy vyhání. „Teď jsem totálně vysátý, člověk nemá na další plánování chuť. Na Nový rok si zajedu zalézt do Thajska a pak se uvidí,“ uzavřel Holeček.

Reklama

Související témata: