Hlavní obsah

Ekonomický deník předvídá hubená léta pro ruský sport

MOSKVA

Ruskému sportu mohou kvůli světové finanční krizi nastat těžké časy. Podle ekonomického listu Vědomosti hrozí, že ruský sport potká ústup ze slávy, anebo se stane státním, popřípadě obojí. Deník připomíná, že světový sport jako zábavný průmysl silně závisí na spotřebitelích a sponzorech, a tak v dobách krize šetří.

Článek

Výdaje seškrtávají ve formuli 1, NBA, NHL i dalších ligách. Totéž se děje v Rusku. Otazník visí nad výstavbou stadiónů, pokud se už nezastavila. Kluby očekávají, že jim ubudou prostředky na přestupy hráčů.

"Vyspělé ligy ve vyspělých zemích zažijí velké potíže. Budou se muset obejít po jistou dobu bez úvěrů a zadlužené kluby mohou zbankrotovat. Na druhé straně rozpočty klubů na Západě ve značné míře závisí na prodeji vstupenek a práv na televizní přenosy. Ačkoliv pokles poptávky nepochybně ovlivní jejich prodej, fanoušci nenechají svá mužstva na holičkách. Vyspělé sportovní trhy se dokážou samy přizpůsobit nové, nižší úrovni rozpočtů," poznamenává deník.

Komerčním podnikem se sport zatím v Rusku nestal

"U nás se sport dosud nestal komerčním podnikem. I nejúspěšnější kluby - fotbalové, hokejové, basketbalové - zpravidla závisí na jednom majiteli (podniku či státu v podobě regionálních úřadů). Prodej vstupenek a televizních práv sehrává v rozpočtech zanedbatelnou roli a jediný zdroj příjmů lze snadno ztratit. Nyní dokonce i největší těžební společnosti krátí investice a ruší vedlejší aktivity. Náš sport závisí na ceně ropy stejně jako ekonomika a politika."

Ruský sport poslední dobou podle listu ovládala honba za nákupem zahraničních hráčů, což sice zvyšovalo úroveň týmů, ale brzdilo rozvoj mládežnického sportu. Nyní se sice dá čekat, že se zbrzdí drahý import a stoupne podíl domácích hráčů v týmech, ale peníze na mládež také ubudou.

Existence ruského sportu mimo ekonomické prostředí se podle listu dosud vysvětlovala jeho sociálním významem. Fotbalový či hokejový tým ve velkém městě s velkým podnikem bývá součástí sociálního rozpočtu. Odmítne-li podnik financovat klub, je to, jako by odmítl financovat zdravotní středisko či se rozhodl snížit výplaty. "Každopádně se však sport bude muset uskromnit," uzavírají Vědomosti.

Reklama