Hlavní obsah

Tým NFL z Washingtonu se vzdal názvu Redskins

Tradiční tým ligy amerického fotbalu NFL z Washingtonu už neponese jméno Redskins (Rudokožci). Vedení klubu dnes oznámilo změnu názvu po téměř 90 letech, nové přízvisko nicméně ještě ohlášeno nebylo.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Tradiční tým ligy amerického fotbalu NFL z Washingtonu už neponese název Redskins (Rudokožci).

Článek
Fotogalerie

Washington změní název po nátlaku organizací bojujících za práva původních obyvatel, podle nichž je urážlivý. Majitel klubu Dan Snyder dlouho úpravu odmítal, nicméně začátkem července tým uvedl, že změnu zváží.

"Po tomto přezkoumání oznamujeme, že se rozloučíme se jménem Redskins a logem. Dan Snyder a trenér Ron Rivera úzce spolupracují na tom, aby našli nový název," uvedl klub, jenž třikrát v historii vyhrál Super Bowl.

K odstranění termínu Rudokožci z názvu vyzval klub i jeho nejvýznamnější sponzor FedEx, jehož jméno nese stadion Washingtonu. Online prodejci už minulý týden stáhli zboží s klubovými předměty z prodeje.

Tlak na přejmenování klubu vzrostl v minulých týdnech souběžně s protirasistickými protesty po smrti Afroameričana George Floyda při policejním zákroku. Název Redskins nesl klub od roku 1933, kdy ještě sídlil v Bostonu. Do hlavního města USA se přestěhoval o čtyři roky později.

Reklama

Související témata: