Hlavní obsah

MLB odstartovala s připomínkami koronaviru a hnutí proti rasismu

New York/Praha

Baseballová MLB odstartovala ve čtvrtek sezonu se čtyřměsíčním zpoždění dvěma zápasy, v nichž nebyla nouze o připomínky koronavirové pandemie a protestního hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). Ročník elitní ligy byl ze 162 zápasů pro každý tým zkrácen na 60 a do play off místo deseti postoupí 16 mužstev.

Foto: Robert Hanashiro, Reuters

Hráči a trenéři Los Angeles Dodgers a San Francisco Giants na Dodger Stadium.

Článek

Úřadující vítězové Světové série Washington Nationals zahájili sezonu domácí porážkou 1:4 s New York Yankees v zápase, jenž se kvůli dešti odehrál jen na šest směn. O několik hodin později na západním pobřeží deklasovali Los Angeles Dodgers 8:1 hostující San Francisco Giants.

Hráči všech čtyř týmů před zahajovací hymnou poklekli v gestu, jež je symbolem boje proti rasismu, policejní brutalitě a sociální nespravedlnosti. Zároveň hráči drželi zhruba dvěstěmetrový pruh černé látky. "Dnes a každý den jsme všichni bratry. Jsme jednotní a máme stejný cíl - rovné podmínky. Vymýtit nespravedlnost. Rovnoprávnost není jen slovo. Je to naše právo!" uvedla na twitteru MLB.

Nejviditelnější připomínkou pandemie byly zase prázdné tribuny jinak nabitých stadionů. Hráči, kteří jsou povinně testováni, musejí mimo hru nosit roušky. Slavnostní nadhoz ve Washingtonu provedl symbolicky epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu pro boj s koronavirem Anthony Fauci. Velkému fanouškovi Nationals se nadhoz příliš nepovedl, na což reagoval pokrčením ramen, jako kdyby říkal: "A co jste čekali?"

Několik hodin před zápasem se Washington dozvěděl, že bude muset začít zkrácenou sezonu bez svého hvězdného pálkaře Juana Sota. Jednadvacetiletý Dominikánec se nakazil covidem-19 a k týmu se bude moci připojit až poté, co bude mít dva negativní testy.

Reklama