Hlavní obsah

Raketa slaví! O'Sullivan je pošesté mistrem světa ve snookeru

Ronnie O'Sullivan se stal pošesté mistrem světa v královské kulečníkové hře snooker. Čtyřiačtyřicetiletý Angličan deklasoval ve dvoudenním finále v divadle Crucible v Sheffieldu 18:8 krajana Kyrena Wilsona, jenž bojoval o trofej poprvé v kariéře.

Foto: Profimedia.cz

Ronnie O'Sullivan se stal pošesté mistrem světa v královské kulečníkové hře snooker.

Článek

O'Sullivan navázal na svá vítězství z let 2001, 2004, 2008, 2012 a 2013 a šestým titulem se dotáhl na legendu 80. let Stevea Davise. Rekordmanem v moderní éře, kdy se přešlo na vyřazovací systém turnaje, je se sedmi triumfy Stephen Hendry. Dnešním triumfem O'Sullivan překonal Hendryho v počtu vítězství v takzvaných žebříčkových turnajích, kterých má nyní 37.

"O titulu jsem vůbec nepřemýšlel, chtěl jsem si to jen užít. Je fajn, když člověk může žít svůj sen," uvedl O'Sullivan, jenž během šampionátu dostál své přezdívce "Raketa". Prvním kolem proti Tchepčajovi Un-Núchovi z Thajska prolétl za 108 minut, čímž výrazně překonal rekord MS.

Vyvrcholení turnaje nepřineslo zdaleka tak dramatickou podívanou jako obě semifinále, která skončila nejtěsnějším výsledkem 17:16. O'Sullivan v něm porazil trojnásobného šampiona Marka Selbyho, i když prohrával už 14:16. Wilson stejně těsně zdolal Skota Anthonyho McGilla, o kolo dříve vyřadil loňského šampiona Judda Trumpa.

Většina šampionátu přeloženého z tradičního jarního termínu se hrála kvůli koronaviru za zavřenými dveřmi. Na finále smělo v rámci pilotního programu britské vlády, jenž má otestovat bezpečný návrat fanoušků do hledišť na sportovních akcích, zhruba 300 lidí.

Reklama