Hlavní obsah

Nebudeme sdružením bohatých, postaráme se i o malé, tvrdí Kaderka

Stal se největším bojovníkem proti zkostnatělému ČSTV. Předseda Českého tenisového svazu Ivo Kaderka chce založit novou asociaci sportovních svazů, která bude partnerem pro stát a v níž bohatší pomohou chudým. Ale také zdůrazňuje: „Já nebudu předsedou asociace, takovou ambici nemám. V čele bude určitě stát zkušený, respektovaný a nezávislý člověk.“

Foto: ČTS

Ivo Kaderka předává Zlatého kanára pro nejlepšího českého tenistu Tomáši Berdychovi.

Článek

Ministři Kalousek s Dobešem naznačili, že ČSTV pro ně není důvěryhodný partner. Vy jste členem výkonného výboru, ale z vašich vystoupení lze usoudit, že s nimi souhlasíte... Oba ministři naznačili, že ČSTV je nedůvěryhodný partner. Oni to řekli veřejně a natvrdo a já s nimi skutečně souhlasím. Vzkaz předsedy ČSTV Kořana, aby se ministr Dobeš nevměšoval do vnitřních záležitostí naší organizace považuji za skandální, když si uvědomíte, že pan Kořan obíhal státní úředníky s žebračenkou, aby zalepili díry v lodi, kterou řídí. A teď jim vzkáže, aby se mu nevměšovali do jeho organizace.

Proč je podle vás ČSTV nedůvěryhodnou organizací? Protože zdevastoval a vybydlel téměř všechen svůj majetek, který mohl být produktivní a mohl živit všechny v něm sdruženém sporty. Například za hotel Renaissance na Poříčí údajně dostal ČSTV 400 miliónů korun, ale ty byly projedeny, nejsou. Takřka nepoužitelný je hotel Coubertin na Strahově. Sportovní centrum v Brandýse nad Labem jsme museli zavřít a Nymburk je v tak špatném stavu, že do něj zahraniční sportovci nechtějí. Tak bych mohl pokračovat. Naštěstí se mi podařilo zatím ochránit Špindlerův Mlýn. A to, co se událo v Sazce, je výsledkem dlouhodobé nekompetentnosti a podnikatelské neschopnosti vlastníků, v čele s majoritním akcionářem, kterým je ČSTV.

Dostal jste příslib, že ministři budou o rozdělování peněz jednat s asociací? Oba ministři dali najevo, že jsou zcela neutrální ve věci, jaký subjekt si sportovní svazy vytvoří. Ten je bude pouze sdružovat jako partner pro stát na vyjednávání ekonomických podmínek, ale nebude svazy řídit. Stát ale trvá na tom, aby takového partnera, právní subjekt, měl. Asociace bude občanským sdružením, žádným novým ČSTV. Jeho členové budou financování státem přímo, podle pravidel, která určí stát a vnitřních pravidel, na kterých se shodnou členové asociace.

Ivo Kaderka foto: ČTK/Kateřina Šulová

Nedoplatí na to malé svazy s menší členskou základnou a bez výrazných úspěchů...? Vůbec ne. Kdyby menší svazy nedostávaly peníze, protože v minulosti neměly výrazné sportovní úspěchy, nemohly by je mít ani v budoucnu. Proto jsme se rozhodli, že při založení asociace se ty bohatší svazy zaváží k příspěvkům do tzv. fondu soudržnosti a solidarity, v němž se vytvoří polštář patnácti až dvaceti miliónů korun, aby se i ty menší svazy mohly rozvíjet a dosáhnout na medaile. Tím chceme říct, že nehodláme vytvářet novou organizaci jen pro velké a bohaté svazy, žádné G 10 nebo G 12. Postaráme se i o ty svazy, které tolik prostředků podle stávajících pravidel nedostaly.

Údajně nechcete říct, s jakým rozpočtem tenis hospodaří. Prozradíte to? Je to 54 miliónů korun. Dokážeme s nimi hospodařit, ale asi nenajdete žádný svaz, jehož předseda by vám řekl, že by nepotřeboval peníze. Dá hrozně moc práce je shánět.

Prý nespravedlivě rozdělujete mladým tenistům volné karty? Přidělujeme je těm nejlepším, které střídáme. Rozhodující pro udělení volné karty jsou jejich výsledky. Dostávají je takoví, jako byly ještě loni v juniorské kategorii hrající sourozenci Plíškovi nebo Veselý, který letos vyhrál juniorku na Australia Open.

Vrátím se k asociaci, co když se k asociaci nepřidají velké svazy jako třeba fotbal nebo hokej? S předsedou hokejového svazu Tomášem Králem i fotbalového Ivanem Haškem jsem hovořil a nebyli proti. Když se nepřidají, bude mě to trochu mrzet, ale asociace může vzniknout i bez nich. Nikoho v žádném případě nebudeme nutit ke vstupu. Nezakládáme žádné JZD. Každý ať si zhodnotí, jaké zdroje pro financování sportu v republice máme, a uvědomí si, že stát už nebude dávat prostředky přes ČSTV.

Kromě ČSTV tu je ministerská Rada pro sport nebo PULS poslance Šlégra. Nebude těch zastřešujících organizací až moc? Oceňuji každou iniciativu, která něco tlačí dopředu. Asociace však nebude žádnou zastřešující organizací – jak “straší“ pan Kořan, ale dobrovolným sdružením nezávislých subjektů, podle zákona o sdružování, která má vůli jednat a dohodnout se se státem na financování a rozvoji sportu. Stanovy stačí na jednu-dvě stránky. Žádné kanceláře, zaměstnanci, majetek ani auta. Musí to být ve všech směrech transparentní a korektní partner pro stát.

Postavíte se do čela nové asociace? Já určitě ne, takovou ambici nemám. V čele bude stát určitě zkušený, respektovaný a nezávislý člověk. Chci ale maximálně pomoci, aby asociace fungovala.

Nejde ve vašem případě, jako poradce ministra financí, o možný střet zájmů? Nejsem placeným zaměstnancem státu, ale dobrovolným poradcem ministra financí. Mám zkušenosti ze sportovního světa i ze státní správy, a ty předávám bezplatně. Když např. ČSTV něco nezvládá, začne vytahovat bajky o střetu zájmů a podobné nesmysly. Je to český folklór.

Vy jste osm let členem výkonného výboru ČSTV. Cítíte spoluodpovědnost za stávající situaci v organizaci i kolem Sazky? Pokud jste členem nějakého orgánu, samozřejmě máte odpovědnost za svá rozhodnutí. Ale hlasujete na základě informací, které máte k dispozici. My jsme byli neustále ujišťováni, že je vše v pořádku. Samé mlžení a ujišťování. Opak byl pravda. Intuice mi říkala, že to tak není. I když jsem upozorňoval na rizika i katastrofické scénáře, k nimž by mohlo dojít, skončilo to vždy bagatelizováním a osočováním. První kvalifikované informace jsme dostali až v září loňského roku. Bohužel všechny rizikové scénáře se naplnily.

Co konkrétně jste dělal, aby nedošlo ke katastrofě, o níž mluvíte? Nechtěl jsem nic jiného, než svolání mimořádné valné hromady, která jediná může rozhodnout o nakládání s majetkem tedy i s akciemi Sazky. Chtěl jsem také, abychom vybrali renomovanou nadnárodní poradenskou firmu, která by provedla tendr na výběr strategického partnera. Usmívali se, když jsem varoval před skupováním pohledávek. Teď jsme v kleštích a narychlo hledáme nouzová řešení. Teď hrozí, že se o Sazce bude rozhodovat bez akcionářů a ti mohou o akcie bez náhrady i přijít, pokud by byla pravda, že blokační balík dluhopisů drží majitelé, kteří jsou zástupci skupin usilujících o tzv. “nepřátelské převzetí“. Rozhodovat budou právníci, věřitelé, možná insolvenční správce.

Co podle vás Sazka teď potřebuje? Sazka potřebuje privátního investora, což jsem říkal už před měsícem. Teď k tomu má konečně dojít. Může mně tedy pan předseda ČSTV vysvětlit, proč se téměř hystericky bránil mému návrhu a teď naléhavě volá po stejném řešení?

Spolupracujete i s ostatními akcionáři Sazky? Samozřejmě, jsme téměř v každodenním kontaktu s mnoha předsedy svazů, nicméně vedení ČSTV normální komunikaci zablokoval zhruba před dvěma měsíci.

Reklama

Související témata: