Hlavní obsah

Březina vyhrál Americkou brusli a poprvé triumfoval v Grand Prix

ONTARIO

Krasobruslař Michal Březina vyhrál Americkou brusli a poprvé triumfoval v závodu Grand Prix. Ve volné jízdě dnes udržel průběžné vedení z pátečního krátkého programu, druhého Belgičana Kevina van der Perrena porazil o 3,52 bodu. Třetí skončil vicemistr světa Japonec Takahiko Kozuka.

Foto: Danny Moloshok, Reuters

Michal Březina během krátkého programu na Americké brusli.

Článek

Březina zvládl v Ontariu výborně a čistě krátký program, v němž se přiblížil osobnímu rekordu a vedl před Kozukou o více než osm bodů. Ani ve volné jízdě sice čtvrtý muž z posledních dvou mistrovství světa nezařadil plánovaný čtverný skok a při trojitém lutzu - posledním trojitém skoku v programu - upadl, i tak ale vedoucí pozici udržel a na prahu sezony prokázal výbornou formu.

V seriálu Grand Prix, v němž loni jednadvacetiletý brněnský rodák vinou zranění nestartoval, se dostal na stupně vítězů podruhé v kariéře. Před dvěma lety na NHK Trophy v Naganu skončil třetí. Prvenstvím na Americké brusli napodobil Tomáše Vernera, který vyhrál loni v listopadu v Moskvě.

Ve volné jízdě Březina předvedl celkem šest trojitých skoků, čtverný ale americkému publiku neukázal. Do jízdy pro novou sezonu přitom zapracoval čtverného toeloopa a salchowa. Skočil dvakrát trojitého axela, dva flipy a toeloopa. Závěrečný lutz se mu nepovedl.

Hlavou mu pak vrtalo, zda neměl přece jen čtverné skoky zkusit. Poslechl však trenéry, kteří viděli ostatní soupeře spadnout, a neriskoval. "Všechno viděli a zvolili taktiku, když můžeš hrát na jistotu, tak hrej. Trochu mě to štvalo, jsem si jistý, že kdybych čtveráky zkusil, vyšly by mi," řekl Březina.

V příštím závodu je chce zařadit. "Chci trenérům dokázat, že je tam dám, i kdyby říkali, že ne," dodal svěřenec trenérů Karla Fajfra a Petra Starce. Vítězství na Americké brusli mu vyneslo prémii 18.000 dolarů.

Kozuka volnou jízdu nezvládl a po pádech ho předstihl Van der Perren, dvojnásobný bronzový medailista z mistrovství Evropy. Až předposlední deváté místo obsadil úřadující evropský šampion Francouz Florent Amodio.

Americká brusle, závod seriálu Grand Prix v krasobruslení:
Muži: 1. Březina (ČR) 216,00 b., 2. Van der Perren (Belg.) 212,48, 3. Kozuka Jap.) 212,09.
Taneční páry: 1. Davisová, White (USA) 178,07, 2. Pechalatová, Bourzat (Fr.) 156,29, 3. Tobiasová, Stagniunas (Lit.) 132,58.

Reklama