Hlavní obsah

VIDEO: Antidopingová superlaboratoř. Tady budou lovit olympijské hříšníky

PRAHA/LONDÝN

Armáda v bílém už leští zbraně. Pušky ale rozhodně nečekejte. V supermoderní laboratoři v Harlow nedaleko Londýna se bude proti dopingovým hříšníkům během olympijských a paralympijských her bojovat hlavně s pipetami a zkumavkami. V přísně střeženém centru s akreditací Světové antidopingové asociace WADA bude během letní olympiády provedeno více než šest tisíc testů.

Foto: , Reuters

Pracovnice antidopingové laboratoře v Harlow při slavnostním otevření pracoviště.

Článek

Říká se, že výrobci nelegálních substancí jsou vždy o krok napřed. WADA přesto věří, že s pomocí nejnovějších technologií bude schopná snahu „síly zla“ v maximální míře eliminovat. Sto padesát pracovníků laboratoře v Harlow, jehož partnerským městem je Havířov, bude během olympiády pracovat nonstop a pod jejich rukama projde více než 6250 zkumavek se vzorky moči nebo krve.

Během londýnských her bude testováno na 400 vzorků denně, o padesát víc než před čtyřmi lety v Pekingu. Celkem bude provedeno o 1500 testů víc než při hrách v Číně, kde bylo odhaleno pouhých šest případů porušení dopingových pravidel. „Jsme opět o čtyři roky dál a technologie udělal opět velký krok kupředu,“ poznamenal profesor David Cowan z Centra kontroly léčiv při King’s College v Londýně.

S ohledem na očekáváný počet sportovců na hrách v Británii bude testován každý druhý a antidopingoví komisaři budou účastníkům her neustále v patách. Samozřejmé je testování medailistů, sportovci ale mohou být požádání o odevzdání vzorku kdykoliv a kdekoliv, v olympijské vesnici či soukromé rezidenci, v Británii i mimo její hranice.

Cílem bojovníků s dopingem je maximální rychlost rozboru daného vzorku. „Obvykle trvá rozbor kolem 40 minut. My jsme schopni znát výsledek za 14 minut, což nám umožní testování v širším rozsahu než doposud,“ poznamenal Cowan, podle nějž bude laboratoř schopná odhalit na 240 zakázaných substancí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články