Hlavní obsah

Partnery pro krasobruslení hledají v cizině. U nás je kluků málo, vysvětluje Myslivečková

Ještě před nedávnem o Česku věděli vesměs jen z hodin geografie, teď ho budou reprezentovat na dnes začínajícím ME v Sheffieldu. Ve všech třech krasobruslařských dvojicích, které se v Anglii pod českou vlajkou představí, jejich mužské poloviny původně reprezentovaly jiné země. Až ve Francii si našla partnera pro tance na ledě i Lucie Myslivečková.

Foto: Sergej Karpukhin, Reuters

Ještě vloni jezdila Lucie Myslivečková s Matějem Novákem (na snímku), teď už má tanečního partnera z Francie.

Článek

Vloni jste jezdila s Matějem Novákem, byli jste desátí v Evropě, proč přišel konec?

Přišel z jeho strany, já myslela, že budeme bruslit dál. Ale on se rozhodl toho nechat a myslím, že se teď věnuje latinsko-americkým tancům.

Jak těžké bylo pak najít nového tanečního partnera?

Není to lehký, je u nás hodně málo kluků, se kterými se dá jezdit, pro holky je to těžší. Zvlášť když už jste jezdili na nějaké úrovni, je ten výběr úzký. Hodně záleží na kontaktech, dá se hledat i na internetových stránkách.

Taková krasobruslařská seznamka?

Dá se říct. Zadá se výška, váha, cíle, jestli je ten člověk ochoten se stěhovat… Jen záliby se tam nepíší. (úsměv)

Kolik tanečníků na ledě jste přes léto oslovila?

Kolem pěti, možná i víc. Vesměs ze zahraničí, jen jednoho od nás, ale to byl sólový bruslař, tak by to bylo složitější. Pak jsem čekala na odpovědi, někdo už chtěl jít do show…

Až se ozval váš současný taneční partner Neil Brown…

Byl zrovna po operaci kolene, tak odepsal, že mi dá vědět. Pak se trenéři potkali na závodech a koncem října jsem jela do Francie na naši první zkoušku.

To jste se viděli poprvé?

Už jsme se předtím potkali, shodou okolností na mých prvních mezinárodních závodech.

Věřila jste, že stihnete už mistrovství Evropy?

Trenéři tomu moc nevěřili, ale já do toho šla s tím, že chci na mistrovství Evropy jet, jen jsem nevěděla, jak na tom bude Neilovo koleno, protože ta operace byla vážná. Také jsme netušili, jestli stihneme vyjednat všechna povolení od mezinárodní federace i českého svazu.

Jak s francouzským partnerem komunikujete?

Anglicky. On je po rodičích napůl Angličan, já chtěla, aby na mě mluvil i francouzsky, ale sám přišel s tím, že mu vyhovuje angličtina.

Česky se učí?

Sám si dokonce koupil francouzsko-českou konverzaci. Je výborně napsaná, tak mu je i rozumět.

Většinu času teď trénujete ve Francii?

Doma jsem byla na Vánoce, jinak jsme většinou v Lyonu. Je to krásné město, máme i výborné tréninkové podmínky. I když mi samozřejmě chybí Praha, kamarádi a rodina…

Byla pro vás ve hře i varianta, že byste závodili za Francii?

Už trenéři se domluvili, že budeme jezdit za Česko, přece jen je to výhodnější, protože ve Francii je těch párů hodně, navíc u nás mám reprezentační smlouvu…

Neilovi jste stihla ukázat zemi, kterou bude reprezentovat?

Tři dny jsme v Praze trénovali, takže si město trochu prohlédl.

DALŠÍ ČESKÉ SMÍŠENÉ PÁRY NA ME
Gabriela Kubová–Dmitri Kiselev (taneční pár)
Po velké párové rošádě v Rusku před třemi lety byla Kiselevova sestřenice přidělena jinému partnerovi, a tak trenéři vyhlásili konkurz. Ten vyhrála rodačka z Brna, teď trénují hlavně v Moskvě u slavného kouče Gorškova.
Alexandra Herbríková–Rudy Halmaert (sport. dvojice)
Rodačka ze slovenských Bojnic reprezentovala Česko s ruským partnerem Zaboevem, ale v létě vyslyšela nabídku od rodáka z Francie, jenž dříve jezdil i za Litvu. Halmaert je po operaci, a tak spolu jezdí teprve dva měsíce. Trénují střídavě v Ostravě a v Paříži.

Reklama