Hlavní obsah

Novou prezidentkou organizačního výboru OH v Tokiu je Hašimotová

Tokio
Aktualizováno

Novou prezidentkou organizačního výboru olympijských her v Tokiu je Seiko Hašimotová. Sedminásobná olympionička a dosavadní japonská ministryně pro olympijské a paralympijské hry nahradila Jošira Moriho, jenž minulý týden odstoupil kvůli svým výrokům znevažujícím ženy.

Foto: Kim Kyung Hoon, Reuters

Novou prezidentkou organizačního výboru OH v Tokiu je Seiko Hašimotová.

Článek

Šestapadesátiletou Hašimotovou vybrala osmičlenná komise jako nejvhodnější kandidátku na uvolněné místo. Bývalá cyklistka a rychlobruslařka dnes předala japonskému premiérovi Jošihidemu Sugovi svou rezignaci na ministerskou pozici, aby se mohla oficiálně ujmout funkce šéfky organizačního výboru.

Hašimotová se narodila pár dní před olympijskými hrami v Tokiu 1964 a rodiče jí dali křestní jméno podle olympijského ohně. Jako rychlobruslařka a dráhová cyklistka startovala na sedmi olympiádách od Sarajeva 1984 po Atlantu 1996. Ze zimních her v Albertville 1992 má v rychlobruslení bronzovou medaili ze závodu na 1500 metrů.

"Jsem tu, abych splatila to, co mi sport dal," řekla Hašimotová. "Chápu, že v pozadí mého zvolení je i faktor rovnosti pohlaví," dodala bývalá olympionička, jež měla posílení práv žen i ve své ministerské agendě.

Třiaosmdesátiletého Moriho stálo funkci prohlášení, že ženy ve výkonném výboru organizační komise moc mluví, což je otravné. Jeho komentář vyvolal pozdvižení nejen v Japonsku, ale také v zahraničí. Mori nejdříve odmítal odstoupit, ale v pátek po online zasedání výboru nakonec pod tlakem rezignoval.

O rok odložené olympijské hry v Tokiu se budou konat od 23. července do 8. srpna.

Reklama

Související témata: