Hlavní obsah

Taxisův příkop projde úpravou, změlčení příkopu odstraní hranu

Pardubice

Taxisův příkop, slavný a nejnáročnější skok Velké pardubické, čekají úpravy. Dostihový spolek oznámil, že na základě jednání expertní skupiny a České asociace steeplechase se změlčí příkop, čímž se vytvoří pozvolná plochu bez doskokové hrany. Upravovat se budou i další skoky.

Foto: Sport.cz

Krocoleon a jeho super let přes Taxis

Článek

Čtrnáctičlenná expertní skupina vznikla po loňském 130. ročníku a smrtelném zranění koně Sottoventa na Taxisu. Jsou v ní mimo jiné osminásobný vítěz dostihu Josef Váňa, který je v současnosti trenérem a předsedou České asociace steeplechase (ČASCH), kouč Čestmír Olehla, žokejové Josef Bartoš, Martin Liška a Jaroslav Myška, veterináři, správce dráhy či zástupce zemědělské univerzity.

"Věříme, že se nám společně s odborníky podařilo nalézt vhodnou variantu zvýšení bezpečnosti koní a jezdců na Pardubickém závodišti. Shodli jsme se s expertní skupinou, že její činnost bude pokračovat i nadále. Bude sledovat vývoj dostihů a dopad přijatých opatření, abychom je mohli průběžně vyhodnocovat a případně činit další kroky," uvedl v tiskové zprávě ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Žokej Lukáš Matuský žene Hegnuse do cíle Velké pardubické. Tradičně nabité tribuny při 130. ročníku kvůli koronaviru zely prázdnotou.

U Taxisova příkopu se má vedle změny doskokové plochy také opticky zvýraznit příkop za pomoci hnědé zeminy. Živý plot bude zešikmen.

Diskutuje se i o doplnění takzvané odskokové bariéry - bílé kládě před živým plotem, která je umístěna u většiny překážek na závodišti. "V této otázce nepanuje jednotný názor, experti se tak budou otázkou umístění či neumístění bariéry ještě zabývat," stojí ve zprávě.

Taxisův příkop prošel radikálními úpravami v roce 1994, kdy byl odvodněn a částečně zasypán.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pád na Taxisově příkopu během 129. ročníku Velké pardubické.

Jako první se bude upravovat překážka číslo dvě, živý plot s příkopem za ním, která se podobá Taxisovu příkopu. "Rozhodli jsme se změlčit příkop a odstranit doskokovou hranu. Tu naznačíme vysypaným pásem pilin tak, jak to bývá u Taxisu. Příkop zvýrazníme opticky, a to zeminou bez trávy. Překážka se tak typově stane menší 'kopií' Taxisova příkopu a koně budou mít příležitost během sezony tento skok natrénovat," popsal Müller.

Reklama