Hlavní obsah

Šéf veslařů Kejval bude kandidovat na předsedu ČOV

Praha

Šéf Českého veslařského svazu Jiří Kejval bude na začátku listopadu na volební valné hromadě Českého olympijského výboru kandidovat na post předsedy. Svůj úmysl, posvěcený nedávným plénem veslařského svazu, potvrdil Kejval na dnešním plenárním zasedání ČOV v Praze. To mimo jiné schválilo změnu stanov, ale bylo také svědkem ostré výměny názorů nad důvody krachu loterijní společnosti Sazka.

Foto: ČOV

Jiří Kejval

Článek

Kejval se bude ucházet o místo Milana Jiráska, který po olympijských hrách v Londýně skončí. Zatím není známo, zda bude mít veslařský funkcionář protikandidáta. "Jsem na to připraven. Cítím podporu, proto kandiduji. Chceme být jednotní, ale je možné, že se některý další kandidát objeví," řekl Kejval.

Chce pomoci vystavět novou strukturu českého sportu. "Loni jsme si sedli na dno, ale nechci dělat soudce a snažím se dívat dopředu," prohlásil Kejval.

Právě odpovědnost za krach Sazky přiměla některé členy pléna k ostré debatě. Předseda šermířského svazu František Janda obvinil bývalé členy představenstva Sazky ze sportovního prostředí ze zlodějny. "Měli akcie Sazky spravovat. Chovali se ale jako vlastníci. Rozkradli všechno svými stamilionovými platy a dalšími požitky," uvedl Janda po vystoupení bývalého člena představenstva Sazky Romana Ječmínka.

Šéf Autoklubu Ječmínek totiž kritizoval Kejvalovu zprávu o důvodech krachu Sazky. "Celou dobu byl porušován zákon, když pobírali platy v představenstvu i ředitelství firmy. Ti lidi tam zešíleli, když se ukázaly jejich platy a náklady na sekretariáty. A pan Ječmínek nás vlastně obviní, že jsme mu zkazili byznys? To je nehoráznost," zlobil se Janda. "To bych chodil kanály. Já ani Milan (Jirásek) nezastíráme úlohu jiných, ale ti se aspoň nechovají takhle," kritizoval Ječmínka.

Předseda ČOV Jirásek přiznal, že problém Sazka je jeho noční můrou. "Po celou dobu, co jsem byl v představenstvu Sazky. Byla to chyba, že jsem tam vůbec šel, což bylo dáno neznalostí prostředí. Je to záležitost, kterou si za rámeček nedám," přiznal a snažil se otupit ostří debat na plénu. "Nechme to na valnou hromadu ČSTV," ukončil hádky s odkazem za zasedání příští sobotu v Nymburce.

Jednomyslně odvolán z rozhodčí komise ČOV byl Aleš Hušák, bývalý generální ředitel Sazky. Dobrovolně z výkonného výboru ČOV odešli bývalý předseda ČSTV Pavel Kořan, Hušákova pravá ruka za jeho vlády nad Sazkou, a předseda střeleckého svazu Jaroslav Pekař.

Plénum dnes schválilo změnu stanov, podle kterých budou ČOV nově zastupovat čtyři místopředsedové místo dosavadních tří. Novinkou je pak funkce ombudsmana, který bude dohlížet zejména na dodržování práv sportovců.

Reklama

Související témata: