Hlavní obsah

Česko - Německo 8:4Curleři mají na MS stále teoretickou šanci na play off

Peking

Čeští reprezentanti v curlingu mají na mistrovství světa stále teoretickou šanci postoupit do bojů o medaile. Tým skipa Jiřího Snítila v Pekingu nejprve prohrál s Japonskem 5:7, ale pak porazil Německo 8:4 a dělí se s ním o sedmé místo. K účasti v čtyřčlenném finále musí Češi ve čtvrtek porazit Dánsko i Rusko a doufat, že jim pomohou soupeři.

Článek

"Nemáme to přesně spočítané, ale za určitých okolností se můžeme dostat do tie breaků o play off. Není to bohužel jen v našich rukách, ale každopádně musíme vyhrát oba poslední zápasy," napsal Snítil ČTK. "I kdyby nevyšlo play off, jde nám o celkové umístění," dodal. Reprezentanti chtějí vylepšit osmé místo, které je nejlepším českým výsledkem na MS.

Češi zatím čtyřikrát vyhráli a pětkrát prohráli a mají šanci si bilanci vylepšit na 6:5. Aby měli šanci postoupit do play off, musí Kanada nebo Švýcarsko, které mají poměr výher a porážek 6:3 a dělí se o třetí místo, prohrát oba poslední zápasy. Rovněž bude záležet na výsledcích Číny a Švédska (aktuální bilance 5:4).

V utkání s Japonskem, které je v tabulce druhé za suverénním Norskem, Češi od začátku ztráceli. "Udělali pár chyb až v závěru, jinak nás celý zápas tlačili. Hrají tu výborně," uvedl Snítil. Utkání s Německem se vyznačovalo velkým množstvím chyb. "Už jsme byli hodně unavení, ale Němci naštěstí také chybovali."

Curleři odehráli za dvacet hodin tři zápasy. V úterý večer porazili Skotsko a ve středu hráli ráno s Japonci a pak hned s Němci. "Teď si hlavně potřebujeme odpočinout a zvládnout poslední dva zápasy," uvedl Snítil.

Před šampionátem byl zvědavý, kolik bude na curling chodit v Číně diváků. Každý den je v hledišti okolo 800 až tisícovky lidí. "Na každý zápas přijedou zájezdové autobusy a přivezou vždy skoro stejný počet lidí. Ti vůbec nerozumí pravidlům, ale fandí Číně a dobře se baví. Vypadají skoro jako naverbovaní dobrovolníci. Také chodí školáci. Ti se poznají podle toho, že mají stejné teplákovky," popsal Snítil.

Mistrovství světa v curlingu mužů v Pekingu:
Japonsko - ČR 7:5
ČR - Německo 8:4
Kanada - Švýcarsko 8:4
Čína - Dánsko 6:4
Norsko - Skotsko 6:4
Švýcarsko - Švédsko 8:6
Skotsko - Rusko 7:5
Čína - USA 8:4
Japonsko - Německo 8:7
USA - Dánsko 6:5
Švédsko - Kanada 6:2
Norsko - Rusko 11:2
Průběžné pořadí po 9 zápasech:
1. Norsko 8 výher
2. Japonsko 7
3. Kanada, Švýcarsko 6
5. Čína, Švédsko 5
7. Německo, ČR 4
9. Skotsko, USA 3
11. Dánsko 2
12. Rusko 1

Reklama