Hlavní obsah

Judo plánuje velké změny pravidel, Krpálkovi berou výhodu

Praha

Světová judistická federace (IJF) chystá od nového roku zásadní změny pravidel. V novém olympijském cyklu se utkání judistů zkrátí z pěti na čtyři minuty, má se změnit i hodnocení chvatů a zápas ukončí už tři obdržené tresty místo dosavadních čtyř. IJF tak chce zvýšit atraktivitu a zjednodušit judo pro diváky. Změny mají být definitivně potvrzeny na začátku ledna na semináři v Baku.

Foto: Petr Horník, Právo

Judista Lukáš Krpálek při tréninku - archivní snímek.

Článek

"Ještě se tam o tom bude diskutovat a může dojít ještě k úpravám, ale vypadá to na největší změnu pravidel za poslední roky," řekl ČTK reprezentační trenér Petr Lacina. "Přitom poslední verze pravidel byla docela úspěšná," dodal.

Zatímco většinu změn hodnotí pozitivně, nelíbí se mu zejména zkrácení doby zápasu na čtyři minuty. Český olympijský vítěz Lukáš Krpálek tak totiž přijde o svou největší výhodu v podobě skvělé kondice, ze které v závěrech zápasů těžil oproti unaveným soupeřům. A při přechodu do váhy nad 100 kilogramů to měla být jeho hlavní zbraň.

"Určitě to pro něj bude nevýhoda. Bude muset házet. Kondiční složka by přitom měla hrát v judu svou roli. O této změně asi budou největší debaty," míní Lacina.

Při hodnocení chvatů se přestanoou využívat tři známky juko, wazari a ipon, ale přejde se jen na dvě. Za malý hod bude wazari a za velký ipon, ukončující zápas. Přičemž už nebude platit, že dvě wazari se rovnají iponu.

"Odpadnou tak dohady, zda to byl hod na juko nebo na wazari. Bude to stoprocentně přehlednější. Bude prostě jen malý a velký hod. To je dobrý krok," prohlásil Lacina.

Zápas se ukončoval rovněž ve chvíli, kdy jeden ze soupeřů obdržel čtyři tresty šido za pasivitu, strhávání, vyšlapávání či jiné porušení pravidel. Nově přinesou prohru už tři šida. Tresty už se ale nebudou udělovat za boj o úchop, což Lacina kvituje.

"Bude možné se chytnout jakkoli a připravit si tak útok. To je posun dopředu a bude to měnit taktiky boje. Uvidíme, jak si s tím závodníci poradí," řekl reprezentační kouč.

Šido se nově bude udělovat i za chycení nohy a nohavic, za což od úpravy pravidel v roce 2009 následovala automaticky diskvalifikace. Nyní první přečin proti tomuto pravidlu bude trestán pouze šidem a diskvalifikace bude až při druhém provinění. "To je super. Někdy se totiž člověk jen letmo nohy dotknul i nechtěně a byl za to vyloučen. To bylo drastické. Stalo se to i Jaromíru Ježkovi na mistrovství Evropy," dodal Lacina.

Reklama

Související témata: