Hlavní obsah

Dotace šly na olympijské centrum i na sekačku pro okresní přebor

Z padesátky projektů, kterým ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) letos poskytlo na investice celkem 454 milionů korun, vyčerpalo největší částku olympijské centrum vodních sportů v Račicích. Mezi vybranými projekty z více než tisícovky žádostí však figuruje i travní sekačka pro tým z okresního přeboru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová během slavnostního převzetí stadiónu v rámci utkání 26. kola ePojištění ligy Slavie s Jabloncem.

Článek

Projekty vybírala letos poprvé jedenáctičlenná komise a web MŠMT, kde je zveřejněn celý seznam, si pochvaluje, že letošní rozdělování doprovázely přísnější a transparentnější podmínky. Seznam.cz však cituje jednoho z vyšetřovatelů dotační kauzy, podle nějž si u 19 projektů předseda FAČR Miroslav Pelta s náměstkyní z MŠMT Simonou Kratochvílovou domlouvali podporu ještě před jejich hodnocením expertní komisí.

Na rekonstrukci račického areálu, kde se letos uskuteční MS kanoistů a ME veslařů, bylo vyčleněno celkem 24 milionů korun. O čtyři miliony méně putovalo na výstavbu víceúčelového sportovního zařízení v Brně-Žabovřeskách, všesportovního areálu v Jilemnici, sportovní haly v Kuřimi, bazénu v pardubickém aquacentru či krytých atletických sektorů na Praze 4.

Obdobná částka šla i na rekonstrukce areálů v Přešticích a Domažlicích, které hostí letošní mistrovství Evropy fotbalistek do 17 let. Mezi vybranými projekty je například i výměna umělého trávníku v Peltově rodišti Varnsdorfu nebo rekonstrukce tréninkového hřiště fotbalové Sparty na Strahově.

Dotace však mířily například i pro zakoupení sekačky pro klub v Malé Hoštici na Opavsku, hrající okresní přebor, na rolbu pro Litvínov nebo na rekonstrukci kuželny v Kamenici nad Lipou.

Pro rok 2018 by celková částka měla zvýšena na 1,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata: