Hlavní obsah

Bojovník zažíval ovace, ale probudil se slepý. Černá mamba se nevzdala

Praha

Mohl se mu zbořit svět, mohl skončit v ústraní, ale nevzdal se. Už to samotné je vítězstvím. Než se mu změnil život, stal se Ronald Dlamini v roce 2009 prvním černošským šampiónem MMA v jihoafrické historii. Sláva, štěstí, ovace. Jeho život však nabral jiný směr v roce 2012 po bitvě na Novém Zélandu. Deset dnů byl v kómatu: diagnóza meningitida. Probudil se slepý. Co by udělala většina lidí? Zavře se před světem. On?

Foto: Facebook: Ronald Dlamini

Ronald Dlamini, bývalý bojovník v MMA, který se i po oslepnutí nevzdal svého sportu.

Článek

Okamžitě slíbil, že se vrátí do oktagonu. Nyní trénuje začátečníky a také rozvíjí sebeobranný program pro zrakově postižené. Vychází ze základů MMA, které zná, sám je používal v kleci.

Když se na něj podíváte, nevidíte, že on nevidí. Naučené pohyby, techniky. Pokud se dostane se soupeřem do kontaktu, nepotřebuje oči. „Cítím dech soupeře. Poznám, kdy jsou unavení, slabí. Jakmile jsme v kontaktu, stačím jim. Když dostanu soka na zem, mám ho," popisuje svůj boj Dlamini pro server theguardian.com.

Vyskočil na pletivo klece a radoval se. Vyhrál zápas. Situace, kterou znal před lety. Říkali mu černá mamba. A to z důvodu, že když začínal zápas, vždy dominoval. Jeho styl byl rychlý a smrtelný.

„V roce 2012 se mi změnil život, byl jsem nemocný. Když jsem se po deseti dnech probudil, nic jsem neviděl. Bylo to velmi obtížné, ale nikdy jsem se nevzdal."

Když přijde do tělocvičny, rukama pohladí pletivo. Chvilka nostalgie, možná smutku. Dále trénuje, učí sebe, učí ostatní. „MMA je perfektní sport pro všechny. Může vás hodně naučit, protože má dost fyzického kontaktu. I největší šampióni byli sraženi ve vlastních životech, ale velmi důležité je vrátit se zpět," dodává Dlamini.

On to tak udělal.

Reklama

Související témata: