Hlavní obsah

Synek sportovcem roku Dukly. Porazil dvě světové šampiónky

Praha

Pětatřicetiletý mistr světa a Evropy na skifu Ondřej Synek byl ve čtvrtek večer v Praze vyhlášen nejlepším sportovce ASC Dukla za rok 2017. Za ním skončily oštěpařka Barbora Špotáková a lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká. Konkurence byla letos velká, vždyť reprezentanti Dukly přivezli ze všech světových i evropských šampionátů a dalších vrcholných celosvětových sportovních podniků rovných sto medailí (40 zlatých - 27 stříbrných - 33 bronzových).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Skifař Ondřej Synek, vítěz ankety Armádní sportovec roku 2017.

Článek

„Byla to pro mne skvělá sezóna. Po pátém titulu mistra světa jsem moc toužil a obrovskou cenu pro mne má i čtvrté skifařské zlato z evropského šampionátu především proto, že jsem ho vybojoval doma v Račicích," liboval si nejlepší armádní sportovec. „Tato sezóna je pro mne velkou vzpruhou i pro olympijské Tokio, kde bych chtěl kariéru završit. Takové úspěchy dávají novou energii, i když roky nezastavím," dodal s tím, že si ocenění pro nejlepšího dukláka velmi považuje a smeká nejen před kolegyněmi, které zůstaly za ním.

Koučem roku Doleček, potlesk Zátopkové

Trenérem roku se stal Milan Doleček starší, který jako kouč stojí za Synkovými úspěchy. Kdysi seděl Synek na dvojskifu s jeho synem Milanem Dolečkem mladším, po OH 2004 se ale rozhodli, že Synek se vydá na individuální dráhu, o tři roky později ještě pomohl k evropskému zlatu osmiveslici, pak už jezdil vrcholné soutěže za sebe, občas usedl do osmiveslice při Primátorkách. Z OH, MS a ME má ve sbírce devatenáct medailí, mezi nimiž chybí jen olympijské zlato. „Tokio bude poslední šancí, jak ho získat," přál si Synek.

Na pódiu velkého sálu Domu Armády v Dejvicích defilovali vítězové dalších anket, kolektivů, mladých nadějí, včetně profesionálních vojáků. Velký aplaus sklidili svobodníci Robin Student a Jan Háva z čestné stráže Armády ČR, kteří při hokejovém utkání nižší soutěže zachránili na ledě život hráči soupeře, za což převzali Cenu Českého klubu fair play. Oštěpařské legendě Daně Zátopkové pak kromě celého sálu gratulovali k nedávným pětadevadesátinám její následovníci a následovnice v čele s trojnásobným olympijským vítězem a mistrem světa Janem Železným.

Velké loučení legend

Bez nostalgie se neobešla velká loučení. Hned pět hvězd armádního i českého sportu, ověnčené medailemi z olympiád, paralympiád i světových a evropských šampionátů ukončili aktivní kariéru a věnují se sportu už jen jako hobby nebo v roli trenérů. Královna divoké vody Štěpánka Hilgertová, král bílé stopy Lukáš Bauer, moderní pětibojař David Svoboda, skokan na lyžích Jakub Janda a cyklistický paralympijský fenomén Jiří Ježek vstoupili mezi nesmrtelné legendy.

Pokřtěn byl také nový charitativní Kalendář na rok 2018 nazvaný příznačně Naděje a legendy. Vznikl ve spolupráci Ministerstva obrany, ASC Dukla a Jedličkova ústavu, autorem fotografií je mistr v tomto oboru Robert Vano. Před jeho objektiv se postavili sportovní naděje s tělesným postižením a sportovní legendy jako lyžařka Kateřina Neumannová, cyklista Jiří Daler, diskař Imrich Bugár a další.

Ankety armádního sportovce roku
Armádní sportovec roku
1. Ondřej Synekveslování472 bodů
2. Barbora Špotákováatletika442
3. Ester Ledeckásnowboarding a alpské lyžování433
4. Martin Fuksarychlostní kanoistika391
5. Josef Dostálrychlostní kanoistika358
6. Jakub Vadlejchatletika184
7. Tomáš Bábekdráhová cyklistika144
8. Jaroslav Kulhavýhorská kola140
9. David Kosteleckýbroková střelba122
10. Tereza Fišerovávodní slalom103
Trenér roku
Milan Doleček staršítrenér O. Synka
Nejlepší hráči kolektivních sportů
FotbalFilip Rada
VolejbalAleš Správka
HázenáJakub Sviták
Nejlepší junior
Viktor Polášekskoky na lyžích
Nejlepší sportovec do 23 let
Tereza Fišerovávodní slalom
Nejlepší kolektivy
1. čtyřkajak (Radek Šlouf, Daniel Havel, Jan Štěrba, Jakub Špicar)358 bodů
2. parašutisté (Libor Jiroušek, Jiří Genčuk, Miloslav Kříž, Hynek Tábor, Oldřich Šorf)303
3. deblkajak (Daniel Havel, Jakub Špicar)226
Nejlepší sportovci UNIASK ČR
sportovec rokuTomáš Svobodamoderní pětiboj
juniorKateřina Kolaříkovásportovní střelba
trenérPetr Černochsportovní střelba
Nejlepší sportovec Armády ČR
desátník Marek Štěpándálkové běhy

Reklama