Hlavní obsah

Plavci Povýšil a Hlaváčková získali na úvod paralympiády bronz

PEKING

Česká výprava získala v úvodním soutěžním dnu paralympijských her v Pekingu první dvě medaile. Obě byly bronzové a postarali se o ně plavci: šestadvacetiletý Jan Povýšil skončil v neděli třetí ve finále kraulové stovky kategorie S4, dvaatřicetiletá Běla Hlaváčková pak doplavala na třetím místě rovněž na 100 metrů volný způsob v kategorii S5.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Běla Hlaváčková

Článek

Cyklista Jiří Bouška skončil těsně za medailovými pozicemi ve stíhacím závodě na tři kilometry. Pro bronz v kategorii CP4, který Bouška obhajoval, si dnes na velodromu Lao-šan dojel jeho španělský soupeř César Neira. Souboj o zlato rozhodlo pouhých 13 tisícin sekundy, o které byl rychlejší Australan Christopher Scott než Macaši Išii z Japonska.

Bouška se mohl stát prvním českým medailistou v Pekingu, k bronzu mu chyběly tři vteřiny. "Jsem trošku naštvaný, protože když už je ve hře medaile a jste k ní tak blízko, čtvrté místo zamrzí. Ale myslím, že jsem svou kůži nedal lacino a nemám se za co stydět. Neúspěch to rozhodně není," řekl osmadvacetiletý reprezentant spolupracovníkovi ČTK.

Bouška přitom zajel v kvalifikaci třetí čas a v duelu o bronzovou medaili od začátku vedl, ale na posledním kilometru náskok ztratil. "Chtěl jsem rychle začít, mít Césara na dohled a držet si odstup, což se bohužel nepodařilo. V závěru mi nestačily síly, vyhrál prostě ten lepší," uznal český cyklista.

Ve stejné kategorii jako Bouška odjel svůj první závod v Pekingu i Luboš Jirka, který obsadil šesté místo.

Na velodromu Lao-šan se představil také další český cyklista, teprve osmnáctiletý Tomáš Kvasnička, pro něhož byl stíhací závod na tři kilometry kategorie CP3 premiérovým startem na paralympijských hrách. Syn trojnásobného vicemistra světa v cyklokrosu Miloslava Kvasničky zajel na oválu svůj osobní rekord a o jediné místo mu unikl postup mezi čtveřici bojující o medaili.

"Pro Tomáše je to obrovský posun v jeho výkonnosti. On ještě vzhledem ke svému věku nemá potřebnou vytrvalost a stíhací závod není jeho doménou, přesto dokázal zajet svůj osobní rekord," konstatoval po závodě reprezentační trenér Viktor Zapletal.

Jiří Ježek, největší medailová naděje českého cyklistického týmu na paralympiádě, se představí v pondělí ve stíhacím závodu kategorie LC2 na čtyři kilometry.

Paralympijské hry - Peking
Plavání
Muži - 100 m v. zp., kat. S4: 1. Smetanine (Fr.) 1:24,67, 2. Oribe (Šp.) 1:26,62, 3. Povýšil (ČR) 1:26,75.
Ženy - 100 m v. zp., kat. S5: 1. Peralesová (Šp.) 1:16,65 - světový rekord, 2. Pezarová (Izr.) 1:21,57, 3. Hlaváčková (ČR) 1:22,20.
Dráhová cyklistika
Muži - stíhací závod na 3000 m, kat. CP4: 1. Scott (Austr.) 3:40,144, 2. Išii (Jap.) 3:40,157, 3. Neira (Šp.) 3:45,753, 4. Bouška 3:48,912, ...6. Jirka (oba ČR) 3:53,566.
Muži - stíhací závod na 3000 m, kat. CP3: 1. Kenny (Brit.), 2. Čin Jong-sik (Kor.) dostižen, 3. Quevillon (Kan.) 4:03,277, ...5. Kvasnička (ČR) 4:11,715.

Reklama