Hlavní obsah

Kdo je přízrak z Atén, který drtí tenisovou elitu? Byl na hraně smrti, teď šokuje svět

Před necelým rokem znali jeho jméno opravdoví tenisoví nadšenci. Řecký tenista Stefanos Tsitsipas se pohyboval okolo 160. místa a byl jen jedním z řady hráčů se slušnou perspektivou. To, co však dvacetiletý tenista předvádí v posledních měsících, šokovalo fanoušky i tenisové odborníky. Jeho tažení na Rogers Cupu, kde došel až do finále, vše jen podtrhlo.

Tsitsipas prohrál ve finále turnaje v Torontu s NadalemVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Dominic Thiem, Novak Djokovič, Alexander Zverev a Kevin Anderson. To není seznam účastníků závěrečného klání Turnaje mistrů, ale poslední čtyři soupeři, které aténský rodák poslal ze hry. Stal se tak vůbec nejmladším hráčem v historii, jenž na jednom turnaji porazil čtyři hráče z elitní desítky světového žebříčku.

„Hrát ve finále Masters je nejlepší věc, která se mohla na mé narozeniny stát," jásala nová kometa po semifinálové výhře nad wimbledonským finalistou Andersonem. I když v boji o titul na světovou jedničku Rafaela Nadala mladý Řek nestačil (2:6, 6:7), na jeho parádních výsledcích to nic neubírá. Dvacetiletý tenista se dostal v nejnovějším vydání žebříčku už na patnácté místo světa.

Odkud se řecký přízrak vzal? Tsitsipas se narodil do řecko-ruského manželství, otec Apostolos je Řek, matka Julia Ruska. Seznámili se přímo na kurtu během turnaje v Aténách, kde Tsitsipasova matka hrála a jeho otec zde působil jako lajnový rozhodčí.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Stefanos Tsitsipas předvádí na turnajích skvělé výkony

Nathan Denette

Malý Stefanos vzal raketu poprvé do ruky pod dohledem rodičů už ve třech letech. Předpoklady pro špičkový sport měl výborné. Jeho matka patřila v osmdesátých letech k špičkovým tenistkám Sovětského svazu, dědeček Sergej Salnikov byl členem fotbalového týmu, který získal na olympijských hrách v Sydney v roce 1956 zlato. Bílému sportu se věnují i tři sourozenci mladého Řeka.

"Moje první vzpomínka spojená s tenisem spadá někam do doby, kdy mi mohly být tři roky. S tátou jsme si zkoušeli pinkat míčkem a v televizi dávali nějaký tenis. Už si nepamatuji, kdo hrál, ale vím, že to byl tenis," vzpomíná s úsměvem Řek, který zkoušel i jiné sporty. Věnoval se fotbalu či plavání.

"Ale nakonec jsem se rozhodl, že budu hrát tenis. Pamatuji si na tu chvíli. Bylo mi devět, byli jsme na turnaji ve Francii a já jsem uprostřed noci probudil tátu a řekl mu, že musím být tenista, že tuhle hru prostě miluji a že mám rád výzvy," pokračuje aténský rodák.

Foto: John E. Sokolowski, Reuters

Stefanos Tsitsipas se probil v Torontu do finále

John E. Sokolowski

Tenis možná vyhrál i kvůli tomu, že při plavání zažil nejhorší chvíle svého života. Byl to pořádně drsný zážitek. "Byl to hrozný okamžik. Stalo se to před závody v Heraklionu a já jsem se málem utopil. Na poslední chvíli mě zachránil můj otec, kdyby nebylo jeho, už bych tu nebyl. Tahle událost změnila můj pohled na život," říkal Řek.

Možná budoucí hvězda světového tenisu drtí své soupeře především díky výbornému forhendu, jeho oblíbeným turnajem je Wimbledon a idolem jak jinak než Roger Federer.

Své kvality Tsitsipas prokazoval už jako junior, kdy se stal v této kategorii nejlepším tenistou planety. V elitní stovce najdete jen dva mladší hráče. Jedním z nich je shodou okolností další tenista ruského původu Denis Šapovalov, který reprezentuje Kanadu a australský zázrak Alex de Minaur. Jen pro zajímavost. Druhý řecký hráč je ve světovém žebříčku až na 1091. místě.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Stefanos Tsitsipas se opírá do podání

Nathan Denette

A letošní Tsitsipasovy výsledky? Pomineme-li jízdu na Rogers Cupu, challengerový titul z Janova a pět vyhraných akcí na okruhu ITF, tak Řek zazářil především na turnaji v Barceloně, kde skončil až ve finále také na Nadalovi. Parádními výkony se blýskl i ve Wimbledonu. Tam ho zastavil až v osmifinále pozdější semifinalista John Isner. Mezi nejlepší čtyřku se dostal ve Washingtonu. Svůj životní úspěch však slavil v Torontu.

"Stef", jak se Tsitsipasovi přezdívá, si přitom svůj první turnaj ATP zahrál v loňském roce v Rotterdamu, kde shodou okolností skončil na Jo-Wilfriedovi Tsongovi, který je kromě mladého Řeka jediným tenistou, který dokázal na jednom turnaji porazit čtyři hráče z TOP 10. Jen o kousek pak mladému hráči unikla nominace na "juniorský" Turnaj mistrů pro tenisty do 21 let, kde byl jako náhradník.

Fanoušci i tenisoví odborníci ale mají jednu jistotu. Pokud Stafanos Tsitsipas bude pokračovat v parádně rozjeté kariéře, roste vedle Alexandera Zvereva, Denisa Šapovalova, Borny Čoriče či Denise Šapovalova další tenisová megastar.

Reklama

Související témata: