Hlavní obsah

Navrátilová se snažila rozklíčovat Serenino chování. V čem Williamsová podle ní přestřelila?

Praha/New York

K hysterickému záchvatu Sereny Williamsové ve finále US Open se vyjádřila i Martina Navrátilová. Tenisová legenda se ve sloupku pro New York Times snaží vysvětlit chování americké hráčky a zároveň vyzdvihuje přístup šestatřicetileté hráčky směrem k o šestnáct let mladší soupeřce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martina Navrátilová.

Článek
Fotogalerie

Sobotní finále ženské dvouhry na US Open vejde do historie hlavně díky předvedenému divadlu v podání Sereny Williamsové. Bývalá světová jednička předvedla „show", za které byla potrestána pokutou 17 tisíc dolarů (zhruba 375 000 korun).

Nestalo se ovšem poprvé, kdy něco podobného na newyorském grandslamu předvedla. Jak zmiňuje Navrátilová, v minulosti se objevily tři momenty (viz box), které se částečně podobaly letošnímu finálovému excesu.

Trable Sereny Williamsové na US Open:
semifinále 2009 - proti Clijstersové
Serena ztrácí kontrolu a při mečbolu belgické hráčky spustí sérii nadávek na čárovou sudí. Celou situaci řeší až supervizor. Sereně byl odebrán fiftýn a Clijstersová vyhrála 6:4, 7:5
čtvrtfinále 2004 - proti Capriatiové
Během zápasu několikrát čároví sudí posoudili úder od Sereny jako aut, přitom vždy šlo o dobrý balón. Ten nejdůležitější za stavu 6:2, 4:6, 4:5 a shodě. Capriatiová získala výhodu, kterou následně využila a postoupila do semifinále.
finále 2011 - proti Stosurové
Serena čelila hned v prvním gamu druhého setu brejkbolu a po svém forhendovém úderu během výměny zařvala ´Come on´. Rozhodčí Eva Asderaiková posoudila situaci tak, že Američanka ovlivnila výměnu a připsala fiftýn Stosurové, která tak získala game. Během pauzy mladší ze sester Williamsových počastovala sudí několika nekorektními výrazy. Stosurová nakonec vyhrála 6:2, 6:3.

A právě kombinace historických křivd a momentální frustrace stály podle Navrátilové za tím, jak se americká hvězda chovala. „Tohle nějakým způsobem vysvětluje její chování. Je ale jasné, že přestřelila," myslí si legenda.

„Serena Williamsová má však částečnou pravdu v tom, jak jsou trestány prohřešky žen a mužů v tenise. A nejen v něm. Existuje dvojí metr. To ale nic nemění na tom, že její protesty ve finále US Open proti hlavnímu rozhodčímu byly chybné. Ramos pak neměl jinou možnost než ji potrestat tak, jak ji potrestal," dodává Navrátilová.

Osmnáctinásobná grandslamová vítězka však také vypichuje Serenino chování směrem k vítězce Naomi Ósakaové. „Zachovala se k ní absolutně profesionálně. V tomto ohledu předvedla opravdovou šampiónku v její nejlepší podobě."

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori