Hlavní obsah

Kristýna Plíšková v krizi. Co se děje se sestrou bývalé světové jedničky?

Praha

Na žebříčku tenistek s největším počtem es jí patří fantastické čtvrté místo. To je ale také tak vše, čím se může Kristýna Plíšková v druhé polovině letošní sezóny chlubit. Dvojčeti slavné sestry Karolíny se totiž vůbec nedaří. Zatím poslední fackou šestadvacetileté tenistce byla porážka v prvním kole turnaje v Québeku s hráčkou ze třetí stovky světového žebříčku.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Kristýna Plíšková se tentokrát přes první kolo US Open nedostala. Prohrála s Kiki Bertensovou ve dvou setech.

Článek

"Měla větší talent než její sestra. Kristýně se tehdy dařilo lépe, u Káji to šlo pomaleji. Karolína byla o něco slabší než Kristýna. Jako kdyby cítila, že na ni sestra musela čekat. Musela od dětství o hodně víc používat hlavu, od přírody jí to tolik nešlo," popisovala před časem talent obou sester první trenérka dvojčat Plíškových Zuzana Rolenčíková.

V současné době však tenisový svět skloňuje jméno především o dvě minuty mladší Karolíny. Té patří v žebříčku místo světové osmičky, poznala však už pocit, jaké je to být na vrcholu. Na grandslamový titul sice stále čeká, ale dobře zná, jaký je pocit zahrát si grandslamové finále či bojovat na největším tenisovém stadiónu světa v New Yorku proti sestrám Williamsovým.

Trápení i na grandslamech

Její prakticky k nerozeznání podobné dvojče píše v současné době úplně jiný příběh. I když ještě před rokem vypadalo všechno jinak. Kristýně Plíškové patřilo 35. místo a všeobecně se očekávalo, že bude brzy šlapat na paty své úspěšnější sestře.

Nestalo se. První půlka sezóny ještě nevyzněla pro českou hráčku tak špatně. I neúspěchy na grandslamech, kdy pokaždé skončila hned na úvodní soupeřce, by se daly omluvit.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Kristýna Plíšková dělala, co mohla, ale na US Open skončila hned v prvním kole.

Seth Wenig

Los byl totiž k Plíškové hodně tvrdý – Agnieszka Radwaňská, Serena Williamsová a Kiki Bertensová jsou velká jména, mrzí tak snad jen porážka ve Wimbledonu s Rumunkou Dulgheruovou. "Má to jednu výhodu, aspoň se budu moct příští rok na grandslamech zlepšovat," okomentovala lakonicky své výsledky Plíšková.

Faktem však je, že se na ně lounská rodačka v příštím roce nemusí ani kvalifikovat. Posledních sedm turnajů, které Kristýna odehrála, jsou opravdovou noční můrou. Jen dvakrát totiž postoupila do druhého kola, jinak pokaždé gratulovala k postupu své první soupeřce.

A její přemožitelky? Rumunce Dulgheruové patřila ve Wimbledonu 141. příčka, Štefkové v Olomouci 497., v Chicagu podlehla 175. tenistce světa Američance Kiickové a naposledy v Quebeku její krajance Pegulaové, které patří 227. pozice.

Jméno Kristýny Plíškové najdete v současné době na 99. příčce a s velkou pravděpodobností vypadne z elitní stovky. „Určitě má na to, aby stabilně hrála v elitní padesátce," říkala o levoruké tenistce trenérka Rolenčíková.

Dokáže její slova Kristýna Plíšková potvrdit?

Poslední sedm turnajů Kristýny Plíškové
Quebec - 1. kolo
Chicago - 2. kolo
US Open - 1. kolo
New Haven - 2. kolo
Moskva - 2. kolo
Olomouc - 1. kolo
Wimbledon - 1. kolo
Vylepší Kristýna Plíšková ve své kariéře dosavadní maximum, kterým je 35. příčka?
Ano
41,7 %
Ne
58,3 %
Celkem hlasovalo 10538 čtenářů.

Reklama

Související témata: