Hlavní obsah

Kapitánovo dilema. Co rozhodne o tom, která z Češek vyrazí na Spojené státy?

Tak tohle bude rébus. Zranění Karolíny Plíškové pořádně zamotalo před víkendovou finálovou fedcupovou bitvou se Spojenými státy hlavu kapitána českých tenistek Petra Pály. Jistotu by měla mít jen (lehce nachlazená) Petra Kvitová, o druhé singlistce se bude rozhodovat mezi Kateřinou Siniakovou a Barborou Strýcovou. Na koho nejúspěšnější kouč české fedcupové historie ukáže?

Foto: Profimedia.cz

Kdo nastoupí ve fedcupovém finále? Dostane přednost Barbora Strýcová, nebo Kateřina Siniaková?

Článek
Fotogalerie

Doufám, že rozhodneme dřív, ne až ve čtyřhře, říká před finále Fed Cupu Barbora Strýcová

Až se v sobotu rozhoří ve vyprodané O2 areně bitva o fedcupový titul mezi českými a americkými tenistkami, půjde o hodně netradiční sestavy. Poutáky po celém Česku totiž lákaly fanoušky na účast sester Williamsových, Sloane Stephensové, Madison Keysové, Coco Vandewegheové či Bethanie Mattekové-Sandsové. Žádná z nich se v pražském finále nepředstaví.

Místo nich bude o devatenáctý grandslamový titul pro Spojené státy bojovat sestava Danielle Collinsová, Sofia Keninová, Alison Riskeová a Nicole Melicharová.

Foto: Sport.cz

Barbora Strýcová s trenérem Davidem Kotyzou před finále Fed Cupu proti USA.

Česká sportovní/Pavel Lebeda

Ztráty počítá i český výběr. Jistotou do dvouher byla Karolína Plíšková, tu však zradil natržený lýtkový sval.

"Byly dny, kdy mě bolela i chůze a cítila jsem se hrozně. S koncem sezony má ale každý bolístky, a tak jsem jim nepřikládala velkou váhu. Na finále jsem se moc těšila, ale po vyšetření u profesora Koláře je můj start vyloučený. Hrozně mě to mrzí," říkala osmá hráčka světa.

Kapitán Petr Pála tak místo zraněné Plíškové povolal světovou deblovou jedničku Barboru Krejčíkovou, která v letošní sezoně po boku Kateřiny Siniakové získala dva grandslamové tituly. K týmu se připojí během dneška.

Co rozhodne o nominaci?

A právě mezi Siniakovou a Strýcovou se rozhodne, kdo nastoupí do dvouher. Vzájemná bilance obou Češek proti očekávaným soupeřkám Collinsové, Keninové či Riskeové moc nenapoví. Siniaková ani Strýcová se s prvními dvěma jmenovanými na okruhu ještě nepotkaly, s Riskeovou má Siniaková kladnou bilanci 2:1, Strýcová 2:0.

Kdyby se Petr Pála rozhodoval čistě podle žebříčkového postavení, přednost by dostala Kateřina Siniaková, které patří 31. příčka, Barbora Strýcová je o dvě pozice za ní.

Pro dvaatřicetiletou Strýcovou však mluví daleko větší zkušenosti, což je logicky dáno i desetiletým rozdílem mezi oběma tenistkami. Srýcová odehrála ve Fed Cupu 32 zápasů s bilancí 21:11, ve dvouhrách má pak statistiku 10:7.

Foto: Sport.cz

Český fedcupový tým před duelem s Německem - Kateřina Siniaková, Karolína Plíšková, Petr Pála, Petra Kvitová, Barbora Strýcová.

Czech Fed Cup Team/Pavel Lebeda

Dvaadvacetiletá Kateřina Siniaková reprezentovala Českou republiku v pěti případech (2:3), ve dvouhrách má na svém kontě dva zápasy. Ty si připsala shodou okolností právě proti Spojeným státům, kdy plnila v loňském semifinálovém zápase při absenci tradičních opor roli české jedničky.

V úvodním utkání si připsala premiérovou výhru proti Shelby Rogersové, ve druhém nestačila na Coco Vandewegheovou. V rozhodující bitvě pak po boku Kristýny Plíškové nestačily na pár Matteková-Sandsová, Vandewegheová.

Obě uchazečky o pozici české dvojky se ve vzájemném souboji utkaly zatím čtyřikrát s pozitivní bilancí pro Strýcovou (3:1). Naposledy se potkaly ve třetím kole letošního French Open, kdy se z vítězství 6:2, 6:3 radovala starší z obou hráček.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kapitán českého týmu Petr Pála sleduje tenistku Kateřinu Siniakovou při tréninku.

Michal Kamaryt

Rozhodne právě tento faktor o její nominaci? Rozhodující slovo vyřkne Petr Pála před čtvrtečním banketem.

"Máme výborné singlistky i výborné deblistky, takže je to úplně jedno. Je to potěšující a uklidňující nejenom pro nás hráčky, ale i pro kapitána, že když se něco zdravotního stane, tak někdo může zaskočit," zůstává v klidu česká jednička Petra Kvitová.

Kdo by měl nastoupit ve fedcupovém finále do dvouher?
Kateřina Siniaková
18,1 %
Barbora Strýcová
81,9 %
Celkem hlasovalo 2193 čtenářů.

Reklama