Hlavní obsah

Top 5 zápasů roku 2018! Tenisový svět zaujaly bitvy Kvitové i Šafářové

Praha

Nejlepší možnou tečku měla pro české fanoušky tenisová sezona 2018. Nastal čas hodnocení a bilancování. Server wtatennis.com vybral pět zápasů, které v roce 2018 zaujaly tenisové nadšence i odborníky nejvíce. A hned ve dvou případech v nich hrají velkou roli české tenistky - Petra Kvitová a Lucie Šafářová.

Foto: Profimedia.cz

Petra Kvitová a Lucie Šafářová patří k největším postavám českého tenisu

Článek
5. MÍSTO:
zápas: Angeligue Kerberová - Lucie Šafářová 6:7 (3), 7:6 (8), 6:2
turnaj: Sydney, 1. kolo

Byl to vůbec první zápas Lucie Šafářové v nové sezoně. A hned se proměnil v obrovskou bitvu. Na úvod turnaje v Sydney totiž brněnská rodačka vyfasovala v té době  dvojnásobnou grandslamovou šampionku Angelique Kerberovou.

Česká hvězda měla blizoučko k vítězství, ve druhém setu si vypracovala dva mečboly, přesto to na triumf nestačilo.

Parádní zápas výrazně ovlivnilo počasí, utkání bylo kvůli bouři hned dvakrát přerušeno. Poprvé se tak stalo v prvním setu za stavu 6:5 pro Němku, podruhé kvůli nebezpečí úderu blesku ve druhém setu.

Kerberová nakonec zdolala nejen českou bojovnici, ale i další soupeřky a celý turnaj vyhrála. "Byla to obrovská bitva. A tak je to s Lucií vždycky," říkala Němka, která o pár měsíců později ovládla Wimbledon.

Lucie Šafářová se s kariérou rozloučí shodou okolností také v Austrálii. Jejím posledním turnajem bude Australian Open 2019.

4. MÍSTO:
zápas: Bertensová - Halepová 2:6, 7:6 (6), 6:2
turnaj: Cincinnati, finále

Jedno z nejcennějších vítězství, navíc nad světovou jedničkou. To vše zažila nizozemská tenistka Kiki Bertensová letos v Cincinnati. Šestadvacetiletá hráčka má za sebou životní sezonu. Před Cincinnati ovládla turnaj v Charlestonu, v Madridu skončila až ve finále na Petře Kvitové.

Životní turnaj však sehrála právě na americkém betonu. Cestou za titulem postupně vyřadila Caroline Wozniackou, Elinu Svitolinovou, v semifinále vrátila madridskou porážku Petře Kvitové a ve finále pak z pozice sedmnácté hráčky světa srazila i Halepovou.

Ve svém zatím nejdůležitějším zápase přitom byla krok od porážky. První set prohrála 2:6, ve druhém vydřela navzdory mečbolu výhru až v tiebreaku. Rozhodující sada však už patřila Nizozemce.

"Už jsem neměla síly. Vzdala jsem to, nezbyla mi žádná energie. Kiki hrála výborně a zasloužila si to," říkala po zápase rumunská světová jednička. Její přemožitelka zakončila sezonu jako světová devítka.

3. MÍSTO:
zápas: Danilovičová - Potapovová 7:5, 6:7 (1), 6:4
turnaj: Moskva, finále

Že vám tato jména moc neříkají? Není divu. Ve finále turnaje v Moskvě došlo k hodně nečekanému souboji mezi 187. hráčkou světa Olgou Danilovičovou a 204. tenistkou planety domácí Anastasií Potapovovou.

Souboj dvou sedmnáctiletých tenistek nakonec po velké bitvě ovládla Srbka po setech 7:5, 6:7 a 6:4. Pro obě to bylo první finále na okruhu WTA.

Danilovičová se přitom do turnaje dostala až jako "lucky loser", cestou za svým prvním titulem vyřadila mimo jiné světovou desítku Görgesovou či Sasnovičovou.

Obě tenistky patří k očekávaným budoucím hvězdám světového tenisu. Potapovová zakončila sezonu na 93. místě, Danilovičová jako světová 110.

2. MÍSTO:
zápas: Kvitová - Wozniacká 3:6 7:6 (3) 7:5
turnaj: Katar, semifinále

Parádní zápas sehrály v semifinále turnaje v Kataru Petra Kvitová a Caroline Wozniacká. Česká tenistka bojovnou Dánku srazila až v dramatickém třetím setu, tehdy úřadující světová jednička do té doby vyhrála dvanáct semifinálových zápasů v řadě.

Wozniacká měla zápas s českou hvězdou výborně rozehraný. Po vyhraném prvním setu vedla i ve druhém 5:4 a podávala na vítězství v zápase. Šanci však nevyužila, o sadu přišla v tie breaku a po prohraném dramatickém třetím setu padla po dvou hodinách a čtyřiceti minutách boje.

Česká tenistka pak ve finále zdolala i Muguruzaovou a připsala si svůj druhý z celkových pěti turnajových triumfů v letošní sezoně.

"Věděla jsem, že musím být velmi agresivní, protože Caroline dokáže vyběhat neuvěřitelné míče. Ne vždy se mi to dařilo, sama sebe jsem dostávala pod tlak. Ve třetím setu jsem se zkoušela soustředit na každý míč a vyšlo to," říkala po zápase šťastná Češka.

"Po zápase jsem trenérovi říkala, že jsem na sebe opravdu hrdá. Adaptovat se na venkovní podmínky není nic jednoduchého. Doufám, že naše práce, kterou jsme absolvovali před sezonou, se nám vrátí," pokračovala Kvitová.

V následujících týdnech přidala česká jednička k triumfům z Petrohradu a Dauhá i vítězství v Praze, Madridu a Birminghamu.

1. MÍSTO:
zápas: Halepová - Stephensová 7:6 (6), 3:6, 6:4
turnaj: Montreal, finále

A to nejlepší na závěr. Zápasem sezony byla podle serveru wtatennis.com finálová bitva na turnaji v Montrealu, kde se o titul utkaly světová jednička Simona Halepová a Sloane Stephensová z USA.

Z triumfu se nakonec mohla radovat rumunská superstar, která zvítězila po dvou hodinách a 41 minutách boje ve třech setech 7:6, 3:6 a 6:4. V první sadě, která trvala 72 minut, nejdříve Halepová neudržela vedení 4:1, poté v tiebreaku prohrávala 0:4, přesto nakonec úvodní set patřil jí.

I přes zaváhání ve druhé sadě dovedla nakonec zápas do vítězného konce a připsala si 18. titul kariéry. Bilanci ve vzájemných zápasech se Stephensovou vylepšila na 7:2.

"Ano, jsem zklamaná. Hrála jsem dobře, ale nestačilo to. Zápasy se Simonou ze mě ale dělají lepší tenistku, pomáhají mi se zlepšit, jsem na sebe hrdá," říkala i přes porážku vítězka US Open z loňského roku Stephensová.

Reklama

Související témata: