Hlavní obsah

Kvitová - Collinsová 7:6, 6:0Kvitová je ve finále Australian Open! České derby však nebude, Plíšková nestačila na japonský expres

Aktualizováno

Výborně, český tenis slaví v Melbourne obrovský úspěch! Petra Kvitová si na Australian Open zahraje o titul a o pozici světové jedničky poté, co v semifinále porazila za hodinu a 36 minut Danielle Collinsovou z USA 7:6 a 6:0. Historicky premiérový ryze český duel o vavřín z prvního grandslamového turnaje roku však fanoušci neuvidí. Ve druhém semifinále totiž Karolína Plíšková nestačila na Japonku Naomi Ósakaovou, které podlehla po setech 2:6, 6:4 a 4:6.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Australian Open, semifinále: Kvitová - CollinsováVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Karolína Plíšková v semifinále AO nestačila na Ósakaovou

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Petra Kvitová po semifinále v Melbourne

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Karolína Plíšková po semifinále Australian Open

Bez respektu a jakýchkoliv známek nervozity vstoupila do svého životního zápasu Danielle Collinsová. S Petrou Kvitovou se od prvního míčku pustila do ostrých výměn. Česká tenistka se v úvodních fiftýnech často musela obejít bez prvního podání, přesto si dokázala držet servis.

Collinsová dlouhými údery k základní čáře nepouštěla favoritku do většího tlaku a i ona nedávala soupeřce na returnu příliš mnoho šancí.

Dvojnásobné wimbledonské šampionce nevycházela agresivní hra z minulých kol, často se dopouštěla nevynucených chyb. Do prvních vážných problémů se dostala za stavu 2:2, kdy pětadvacetiletá Američanka prolomila její servis a šla do vedení 3:2.

V zápase hraném v obrovském vedru (38 stupňů) se ani jedné hráčce vůbec nedařil první servis, u obou byl v první polovině úvodní sady hluboko pod padesáti procenty. Na to doplatila i Collinsová, která nepotvrdila výhodu brejku a stav byl 3:3.

Po vyhraném servisu Collinsové a vyrovnání stavu na 4:4 bylo utkání právě kvůli vysokým teplotám přerušeno a nad arenou Roda Lavera byla zatažena střecha.

Už v halovém prostředí v mnohem příjemnějších klimatických podmínkách utkání pokračovalo servisem Petry Kvitové, která s trochou štěstí získala devátou hru a šla do vedení 5:4. Američanka rychle vyrovnala a zápas směřoval do dramatické koncovky.

Utkání do této doby nenabízelo divácky příliš atraktivní podívanou, obě hráčky se dopouštěly řady nevynucených chyb, kvalitních výměn příliš k vidění nebylo.

Za stavu 6:6 musel o osudu prvního setu rozhodnout tiebreak. V něm ukázala větší psychickou odolnost osmadvacetiletá Češka, díky odvážnější hře a menšímu počtu nevynucených chyb ho vyhrála 7:2 a po 67 minutách se ujala vedení 1:0 na sety.

Brejk hned na úvod druhé sady

Úplně jiný příběh se začal psát ve druhém setu. Z rytmu vyvedená Američanka začala diskutovat s hlavním rozhodčím a ztratila hned své úvodní podání v druhém setu. Brejk česká jednička vzápětí potvrdila a šla do vedení 2:0.

A Kvitová se chytla. Svoji soupeřku začala jako v předcházejících kolech její předchůdkyně zásobovat vítěznými údery, ve třetí hře zahrála svůj nejlepší game v utkání, podruhé Collinsové v druhé sadě vzala servis a šla do vedení 3:0.

I přes drobné problémy zvýšila fulnecká rodačka vzápětí na 4:0. Česká tenistka výrazně vylepšila nejen hru od základní čáry, razanci i délku úderů, ale především úspěšnost prvního servisu.

To se ukázalo i v další hře, kdy potřetí vzala Collinsové servis a vedla už 5:0.

Po utrápeném prvním setu ve druhém Kvitová jasně dominovala, vyhrála ho 6:0 a zajistila si postup do finále. V něm změří síly s lepším z dvojice Karolína Plíšková - Naomi Ósakaová.

"V prvním setu jsem nehrála dobře, bylo tam moc chyb. Když pak oznámili, že zavírají střechu, byla jsem šťastnější než diváci. I kdyby se hrálo bez střechy, bojovala bych, ale takhle to bylo lepší," komentovala průběh utkání čerstvá finalistka.

A koho by si přála pro finále? "Naomi i Karolína hrají výborně. Karolína má trochu lepší servis, odehrála výborný duel se Serenou, bude to hodně zajímavé, ale ještě nevím, jestli se budu dívat. Uvidíme, s kým se potkám v sobotu," říkala s úsměvem Kvitová.

Bojovnost nestačila, Plíšková končí na Ósakaové

Hodně zostra začal zápas mezi Karolínou Plíškovou a Naomi Ósakaovou. Obě tenistky si na úvod vyměnily řadu agresivních úderů, do problémů se však dostala jako první česká hráčka, která musela hned v úvodním gamu odvracet brejk soupeřky.

Starosti vzápětí měla i úřadující šampionka z US Open, i ona však uspěla a srovnala stav na 1:1. Tradičně výborně se pohybující Japonka neměla v úvodu utkání se servisem Plíškové tolik práce, dobře returnovala, ve třetí hře vzala lounské rodačce poprvé podání a šla do vedení 2:1.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Karolína Plíšková v semifinále AO nestačila na Ósakaovou.Video: sntv

Jednadvacetiletá Japonka byla lepší hráčkou, dominovala při hře od základní čáry, aktivní a agresivní hrou dostávala českou soupeřku pod tlak.

Čtvrtá hráčka světa působila daleko živějším dojmem, s hlavní zbraní Plíškové, servisem, neměla větší problémy a za stavu 4:2 podruhé soupeřku brejkla.

Přemožitelka Sereny Williamsové z minulého kola neměla ani 60procentní úspěšnost získaných bodů po prvním podání a těžko hledala na pohyblivější a agresivněji hrající Ósakaovou zbraň.

Po 33 minutách tak Japonka vyhrála první set 6:2 a šla do vedení 1:0.

Druhý set pro Plíškovou

A rozjetá rodačka z Ósaky řádila i dál. Výborně returnovala a vzala si hned úvodní game Plíškové na servisu. Poté si však vybrala slabší chvilku právě ona, když i díky nevynuceným chybám přišla poprvé v utkání o podání a bylo vyrovnáno na 1:1.

Důležitý game vyhrála Plíšková hned v následující hře, kdy si udržela podání i přes stav 0:40. Rychlá hra Ósakaové s míči hranými brzy po odskoku pokračovala, čistá hra znamenala vyrovnání na 2:2.

Statistika vítězných míčů byla v ten moment jednoznačná - 27:7 pro čtvrtou hráčku světa. Plíšková nedala do této doby jediné eso, její soupeřka šest.

Přesto šestadvacetiletá Češka, i když s problémy, držela kontakt a ve druhém setu šla do vedení 3:2. Pak nezaváhala ani Japonka a za stavu 3:3 na gamy tak svítil na tabuli zajímavý statistický údaj es: Plíšková - Ósakaová 0:8.

Výborný game sehrála Plíšková za stavu 4:3, vypracovala si brejbol, zahrála několik vítězných úderů, na prolomení podání to však nestačilo.

Česká tenistka však zpřesnila a přitvrdila hru a v areně Roda Lavera se pod zataženou střechou hrál vyrovnaný druhý set.

V nejhorší možný moment si Naomi Ósakaová vybrala do té doby nejslabší chvilku utkání. Za stavu 5:4 pro její soupeřku čistou hrou přišla podruhé v zápase o vlastní servis, sadu za 42 minut ztratila 4:6 a o postupující tak musel rozhodnout třetí set.

Brejkové příležitosti zůstaly nevyužity

Obrovskou šanci jít do vedení 2:0 měla Plíšková hned na úvod třetí sady, ani jeden z tří brejbolů však nevyužila a bylo vyrovnáno na 1:1.

A česká tenistka toho vzápětí litovala ještě více, když čistou hrou přišla o servis a prohrávala 1:2.

Ósakaovou zvládnutí kritických gamů nakoplo, na Plíškovou vypálila v následující hře své jedenácté a dvanácté eso v zápase a šla do vedení 3:1.

Další gamy se nesly jednoznačně v režii podávajících tenistek. Až za stavu 4:3 pro rodačku z Ósaky měla Plíšková šanci na brejkbol, výborně podávající soupeřka však nebezpečí zažehnala.

Servis si Ósakaová udržela až do konce, sadu vyhrála 6:4, celý set pak po 1 hodině a 55 minutách 6:2, 4:6 a 6:4 a v sobotu bude bojovat o titul s Petrou Kvitovou.

O titul si zahraje i Krejčíková

Barbora Krejčíková si na Australian Open zahraje o titul ve smíšené čtyřhře. Česká hráčka postoupila do finále s Američanem Rajeevem Ramem. Třetí nasazený pár si v semifinále poradil se Španělkou Marií José Martínezovou a Britem Nealem Skupským 6:0 a 6:4.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 60,5 milionu australských dolarů):
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Kvitová (8-ČR) - Collinsová (USA) 7:6 (7:2), 6:0
Ósakaová (4-Jap.) - Karolína Plíšková (7-ČR) 6:2, 4:6, 6:4
Smíšená čtyřhra:
Semifinále:
Ram, Krejčíková (3-USA/ČR) - Martínezová, Skupski (Šp./Brit.) 6:0, 6:4.
Junioři:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Nava (13-USA) - Lehečka (ČR) 7:6 (7:5), 4:6, 6:2.
Čtyřhra - semifinále:
Forejtek, Svrčina (3-ČR) - Musetti, Zeppieri (5-It.) 6:4, 7:6 (7:2).
Ostatní výsledky Australian Open najdete zde

Reklama

Pavouk - Australian Open 2019 - ženy

  • Osmifinále

  • Rumunsko Halepová (1) Spojené státy S. Williamsová (16)
    1 : 6; 6 : 4; 4 : 6
  • Španělsko Muguruzaová (18) Česká republika Ka. Plíšková (7)
    3 : 6; 1 : 6
  • Japonsko Ósakaová (4) Lotyšsko Sevastovová (13)
    4 : 6; 6 : 3; 6 : 4
  • Spojené státy Keysová (17) Ukrajina Svitolinová (6)
    2 : 6; 6 : 1; 1 : 6
  • Česká republika Kvitová (8) Spojené státy Anisimová
    6 : 2; 6 : 1
  • Austrálie Bartyová (15) Ruská federace Šarapovová (30)
    4 : 6; 6 : 1; 6 : 4
  • Spojené státy Stephensová (5) Ruská federace Pavljučenkovová
    7 : 6; 3 : 6; 3 : 6
  • Spojené státy Collinsová Německo Kerberová (2)
    6 : 2; 6 : 0
  • Čtvrtfinále

  • Spojené státy S. Williamsová (16) Česká republika Ka. Plíšková (7)
    4 : 6; 6 : 4; 5 : 7
  • Japonsko Ósakaová (4) Ukrajina Svitolinová (6)
    6 : 4; 6 : 1
  • Česká republika Kvitová(8) Austrálie Bartyová (15)
    6 : 1; 6 : 4
  • Ruská federace Pavljučenkovová Spojené státy Collinsová
    6 : 2; 5 : 7; 1 : 6
  • Semifinále

  • Česká republika Ka. Pliskova (7) Japonsko Ósakaová (4)
    2 : 6; 6 : 4; 4 : 6
  • Česká republika Kvitová (8) Spojené státy Collinsová
    7 : 6; 6 : 0
  • Finále

  • Japonsko Ósakaová (4) Česká republika Kvitová (8)
    7 : 6; 5 : 7; 6 : 4