Hlavní obsah

Šafářová fantasticky zničila Jankovičovou! Češky slaví obhajobu triumfu ve Fed Cupu

Aktualizováno

Famózním způsobem obhájily české tenistky vítězství ve Fed Cupu, v jehož pražském finále porazily Srbsko 3:1. Klíčový třetí bod vybojovala hlavní hvězda celého víkendu Lucie Šafářová, která doslova rozdrtila Jelenu Jankovičovou dvakrát 6:1. Na závěrečnou čtyřhru už nedošlo, v Praze se slaví velký triumf.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český fedcupový tým se raduje ze zisku trofeje, zleva Petra Kvitová, Andrea Hlaváčková, kapitán Petr Pála, Lucie Hradecká a Lucie Šafářová.

Článek
Fotogalerie

Čekaly se různé scénáře finálového boje, ale tenhle zřejmě tipoval jen málokdo. Role tahounky českého týmu se ve velkém stylu ujala Lucie Šafářová, která překvapivě hladce vyřídila obě bývalé světové jedničky - Anu Ivanovičovou i Jelenu Jankovičovou.

Sobotní výkon Šafářové byl označován za vůbec nejlepší v její reprezentační kariéře, jenže v neděli přidala brněnská rodačka ještě nadstavbu. S její nátlakovou hrou si Jankovičová vůbec nevěděla rady, první game dokázala vyhrát až za stavu 4:0, když už o vítězce první sady nebylo pochyb.

Rytmus proti perfektně hrající Češce nedokázala Jankovičová chytit ani na začátku druhého dějství, v jehož čtvrté hře opět ztratila servis. Pak už Šafářová mířila v kvapíkovém tempu za velkým triumfem. Z tempa ji nevyvedlo ani ošetřování srbské hráčky. Po vítězství 6:1, 6:1 vypukly v pražské hale vítězné oslavy.

Kvitová na Ivanovičovou neměla

Ty už mohla spustit v úvodním duelu Petra Kvitová, která však nestačila na Anu Ivanovičovou, s níž prohrála 3:6, 5:7.

V sobotním duelu proti Šafářové působila Ivanovičová nervózně a zaslouženě prohrála, jenže v neděli bylo vše jinak. Rodačka z Bělehradu výborně returnovala, čímž do velké míry eliminovala jinak velmi solidní servis Kvitové. Navíc i výborně podávala a tentokrát jí fungoval i její pověstný zabijácký forhend.

Na Kvitové přeci jen byly znát zdravotní problémy posledních dnů. Působila unaveným dojmem a oproti sobotnímu zápasu se hůře pohybovala. Ivanovičová měla herně navrch a za stavu 2:2 dokázala české hráčce poprvé sebrat servis.

Opravdové drama se strhlo na konci setu, kdy se Kvitová opět dostala při svém podání do problémů. Soupeřka se už už radovala ze zisku první sady, radost jí ale překazila rozhodčí, která si správně všimla, že se po vítězném míči dotkla sítě. Nakonec Srbka proměnila až sedmý setbol!

Kvitová se po setu odebrala na kratší pauzu do šatny, jenže Ivanovičová nadále pokračovala ve výborném představení. Hned na úvod získala znovu brejk a mířila za vítězstvím. To jí ale na poslední chvíli Češka pořádně zkomplikovala. Za stavu 4:5 využila první brejkbol zápasu a srovnala skóre. Jenže Ivanovičová si vzápětí vypracovala hned tři mečboly a poslední z nich také proměnila.

Česká republika - Srbsko 3:1
Neděle
Kvitová - Ivanovičová 3:6, 5:7on-line
Šafářová - Jankovičová 6:1, 6:1on-line
Sobota:
Šafářová - Ivanovičová 6:4, 6:3
Kvitová - Jankovičová 6:4, 6:1

Reklama

Související témata: