Hlavní obsah

Překvapivá zpráva. Wimbledonská vítězka Bartoliová končí s tenisem!

Francouzská tenistka Marion Bartoliová, která letos triumfovala ve Wimbledonu, nečekaně ukončila v osmadvaceti letech svou profesionální kariéru. Sedmá hráčka světového žebříčku oznámila své rozhodnutí po středeční porážce s Rumunkou Simonou Halepovou ve druhém kole turnaje v Cincinnati.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Vítězka letošního Wimbledonu Francouzka Marion Bartoliová končí s tenisem.

Článek

Bartoliová se rozloučila necelých šest týdnů poté, co na trávě v All England Clubu získala svůj první grandslamový titul. "Moje tělo už prostě nemůže. Od začátku roku jsem si prošla řadou zranění. Po 45 minutách nebo hodině hry mě všechno bolí," prohlásila se slzami v očích po utkání s Halepovou, které podlehla 6:3, 4:6 a 1:6.

"Jsem na okruhu už hodně dlouho. Ve Wimbledonu jsou do toho dala všechno, co jsem v sobě měla. Splnila jsem si sen a to mi zůstane napořád," uvedla vítězka osmi turnajů WTA ve dvouhře, která začala hrát tenis profesionálně v roce 2000.

Ve Wimbledonu hrála finále už v roce 2007, ale titul vybojovala až letos, kdy porazila Němku Sabine Lisickou. Trofeje se dočkala při 47. grandslamovém startu. O dva tak překonala dosud nejdelší šňůru Jany Novotné, která v roce 1998 triumfovala rovněž ve Wimbledonu při 45. účasti na turnajích velké čtyřky.

Otce rozhodnutí nepřekvapilo

Sedmé místo v žebříčku WTA je životním maximem Bartoliové, která se posledních šest let držela v první dvacítce. Na kontě má i tři deblové tituly. Tenisem vydělala přes jedenáct miliónů dolarů.

V letošní sezóně několikrát změnila trenéra, na jaře ji krátce vedla i Novotná. Pak se ale vrátila k otci Walterovi, povoláním zubaři, který ji koučoval od dětských let. "Volala jsem mu, ale on mě zná natolik, že to už tušil, když jsem odjížděla z domova do Spojených států. Viděl, že jsem unavená a vyčerpaná, takže ho moje rozhodnutí nepřekvapilo," řekla Bartoliová.

O své budoucnosti zatím nepřemýšlela. "Vůbec nevím, co budu dělat. Ale v životě jde dělat spoustu jiných věcí, takže něco najdu. Jako žena, manželka či matka toho lze hodně zažít. Moc se na to těším, ale musím si napřed vše rozmyslet v příštích měsících a letech."

Změní názor?

Bývalí tenisté Goran Ivaniševič a Guy Forget jsou však přesvědčeni, že by Bartoliová měla rozhodnutí ještě přehodnotit. "Až přijde Wimbledon, bude toho litovat," prohlásil jednačtyřicetiletý Chorvat, který v roce 2002 nemohl kvůli zranění obhajovat na londýnské trávě titul. "Pocitu, že hrajete ve Wimbledonu jako obhájce se nic na světě nevyrovná," dodal.

"Prohlášení po prohraných zápasech bych bral s rezervou," přidal osmačtyřicetiletý Forget. "Doufám, že si to ještě rozmyslí, protože by mohla rozhodnutí zpětně litovat. Ať si dá pauzu, jde na pláž, zaběhá si v parku a vyčistí si hlavu, ale hlavně ať nekončí. Živit se tenisem je výjimečná věc a za pár měsíců by se jí mohlo stát, že by si položila otázku: Proč jsem končila?" uvedl.

Reklama