Hlavní obsah

Muguruzaová - S. Williamsová 7:5, 6:3Muguruzaová poprvé v kariéře vyhrála French Open! Ve finále nepovolila světové jedničce ani set

Paříž
Aktualizováno

Španělská tenistka Garbiňe Muguruzaová slaví poprvé v kariéře grandslamový titul! V nedělním finále French Open porazila Američanku Serenu Williamsovou 7:5 a 6:3. Světová jednička tak neobhájila v Paříži loňské vítězství a na zisk dvaadvacátého grandslamu, kterým by vyrovnala rekord německé legendy Steffi Grafové, si musí ještě počkat. Mužskou čtyřhru vyhráli jmenovci Lópezové, kteří ve třech setech zdolali bratry Bryany.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Španělská tenistka Garbiňe Muguruzaová s trofejí pro vítěze French Open.

Článek
Fotogalerie

Muguruzaová na pařížské antuce oplatila o dvanáct let starší Američance loňskou porážku z wimbledonského finále. Rodačka z venezuelského Caracasu pozvedla pohár Suzanne Lenglenové jako první Španělka od triumfu Arantxy Sánchezové v roce 1998.

Po rozpačitém vstupu do turnaje, kdy prohrála úvodní set se Slovenkou Annou Karolínou Schmiedlovou, vyhrála dvaadvacetiletá tenistka dalších 14 sad a získala nejcennější ze svých tří titulů.

Muguruzaová působila Williamsové problémy tvrdými údery od základní čáry a dokázala eliminovat jednu z hlavních zbraní Američanky, servis. Zápas zakončila při pátém mečbolu obranným bekhendovým lobem, který Williamsová špatně odhadla. Po několika rozpačitých sekundách, kdy si nebyla jistá, zda zápas opravdu skončil, padla Muguruzaová v oslavách na antuku.

"Slovy se nedá vyjádřit, co to pro mě znamená," uvedla Muguruzaová, jež hraje tenis od tří let. "Na antuce jsem vyrůstala. Pro Španělsko a pro mě je to něco úžasného," dodala při slavnostním vyhlášení.

Williamsová, jež na Roland Garros triumfovala třikrát (2002, 2003, 2015), nenavázala na loňské finálové vítězství nad Lucií Šafářovou.

Čtyřiatřicetiletá Američanka získala jednadvacátý titul loni ve Wimbledonu a od té doby marně čeká na další. Na US Open jí na cestě za kalendářním Grand Slamem senzačně vyřadila v semifinále Italka Roberta Vinciová a letos na Australian Open prohrála v rozhodujícím utkání s Němkou Angelique Kerberovou 4:6, 6:3, 4:6. Poprvé v kariéře tak Williamsová prohrála dvě grandslamová finále v řadě.

"Garbiňe má před sebou velkou budoucnost. Ví, jak má hrát na velkých turnajích, a teď už zjevně ví, jak vyhrát grandslam," řekla Williamsová, která se v průběhu turnaje potýkala se svalovým zraněním nohy. "Jsem v pohodě. Rozhodlo to, že jsem nehrála tak, jak je potřeba k vítězství, a ona ano. Na tom záleží, ne na nějakém přitahovači," uvedla slavná Američanka.

Španělský den korunovali v deblu Lópezové

Španělský den na French Open korunovali Feliciano a Marc Lópezové. Tenisoví jmenovci navázali na triumf krajanky Garbiňe Muguruzaové v ženské dvouhře ziskem prvního grandslamového titulu v mužském deblu. Španělé ve finále na Roland Garros porazili 6:4, 6:7 a 6:3 americké bratry Boba a Mikea Bryanovy.

Lópezové se stali první vítěznou španělskou dvojicí v Paříži od roku 1990, kdy triumfovali Sergio Casal a Emilio Sánchez. Turnaj pro ně málem skončil už ve čtvrtfinále, kdy odvrátili šest mečbolů proti předloňským šampiónům Julienu Benneteauovi a Edouardu Rogeru-Vasselinovi.

Třiatřicetiletý Marc López se dočkal premiérové grandslamové trofeje na třetí pokus. Před dvěma lety prohrál ve finále Roland Garros a US Open ve dvojici Marcelem Granollersem. O rok starší Feliciano López byl ve finále grandslamu naposledy v juniorech v roce 1998.

Bryanovi nedosáhli na 17. grandslamový titul, čímž by se americká dvojčata dotáhla v historické tabulce na Australana Johna Newcombea. Osmatřicetiletí Američani triumfovali na turnaji "velké čtyřky" naposledy na US Open 2014.

French Open v Paříži (antuka, dotace 32 017 500 eur):
Ženy:
Dvouhra - finále:
Muguruzaová (4-Šp.) - S. Williamsová (1-USA) 7:5, 6:4
Muži:
Čtyřhra - finále:
F. López, M. López (15-Šp.) - M. Bryan, B. Bryan (5-USA) 6:4, 6:7 (6:8), 6:3.
Junioři:
Čtyřhra - semifinále:
Oliel, Rikl (Izr./ČR) - De Minaur, Ellis (Austr.) 4:6, 6:4, 10:4
Nedělní program French Open:
Kurt Philippea Chatriera:
11:30 finále čtyřhry Makarovová, Vesninová (7-Rus.) - Garciaová, Mladenovicová (5-Fr.)
15:00 finále dvouhry Djokovič (1-Srb.) - A. Murray (2-Brit.)
Získá Serena Williamsová dvaadvacátý grandslamový titul v kariéře v červenci ve Wimbledonu?
Ano
24 %
Ne
76 %
Celkem hlasovalo 2473 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - French Open - dvouhra žen

  • Čtvrtfinále

  • Spojené státy Serena Williamsová Kazachstán Julia Putincevová
    5 : 7; 6 : 4; 6 : 1
  • Nizozemsko Kiki Bertensová Švýcarsko Timea Bacsinszká
    7 : 5; 6 : 2
  • Spojené státy Shelby Rogersová Španělsko Garbiňe Muguruzaová
    5 : 7; 3 : 6
  • Austrálie Samantha Stosurová Bulharsko Cvetana Pironkovová
    6 : 4; 7 : 6
  • Semifinále

  • Spojené státy Serena Williamsová Nizozemsko Kiki Bertensová
    7 : 6; 6 : 4
  • Španělsko Garbiňe Muguruzaová Austrálie Samantha Stosurová
    6 : 2; 6 : 4
  • Finále

  • 04.06.16      15 : 00
    Spojené státy Serena Williamsová Španělsko Gabriňe Muguruzaová
    5 : 7; 3 : 6
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články