Hlavní obsah

Francie - Česko 2:3České tenistky slaví vítězný hattrick! Strýcová s Plíškovou hrdinkami finálového dramatu

Štrasburk
Aktualizováno

Zlatá generace českých tenistek vybojovala vítězný fedcupový hattrick. Velký obrat v nedělním finálovém dramatu ve Štrasburku řídila především Barbora Strýcová. Po porážce týmové jedničky Karolíny Plíškové od Caroliny Garciaové 3:6, 6:3 a 3:6 skvěle zaskočila za zraněnou Petru Kvitovou, když porazila Alize Cornetovou 6:2, 7:6. Za vyrovnaného stavu pak Strýcová po boku Plíškové porazily ve čtyřhře světové dvojky Garciaovou, Mladenovicovou 7:5, 7:5. Svěřenkyně Petra Pály napodobily vítězné tažení československé reprezentace z let 1983 až 1985.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Radost českých tenistek a kapitána Petra Pály z fedcupového triumfu ve Štrasburku.

Článek
Fotogalerie

Češky triumfovaly ve Fed Cupu popáté za šest let a celkově slaví jubilejní desátý titul. Petr Pála se stal s pěti triumfy nejúspěšnějším fedcupovým kapitánem.

Plíšková se Strýcovou zvládly po loňském finále i rozhodující čtyřhru letos v 1. kole v Rumunsku a dobře začaly i proti Francouzkám. Brejk ve třetí hře při servisu Mladenovicové ještě neudržely, ale dál měly při podání soupeřek více šancí. Znovu vzaly Mladenovicové podání na 6:5 a Strýcová pak sadu dopodávala.

Na začátku druhého setu Češky přežily brejkboly při podání Plíškové i Strýcové a udeřily. Poprvé vzaly servis Garciaové i díky těžké smeči Strýcové přes hlavu a důraznému returnu Plíškové. Strýcová přišla v osmé hře o podání, ale rozuzlení přinesl zisk podání Mladenovicové na 6:5 a vzápětí úspěšný servis Strýcové.

Zápas při druhém mečbolu uzavřela letos nejlepší česká hráčka v soutěži Plíšková, která poslala volej do odkrytého dvorce. "My jsme si na ně věřily. Já jsem je párkrát porazila, Bára s nimi hrála těsně. Věděly jsme, že můžeme vyhrát, a čekaly jsme na jejich chyby," konstatovala Plíšková. Únava je podle ní při výhrách vždy menší. "Ale dneska už mám dovolenou, tak je to jedno," dodala.

Češky rozhodly zápas ve čtyřhře počtvrté za sebou a vždy u toho byla Plíšková. Ta z letošních devíti bodů, které tenistky v soutěži získaly, obstarala sedm - čtyři ve dvouhrách a tři ve čtyřhrách.

V úvodní nedělní dvouhře prohrála Plíšková v duelu týmových jedniček s Garciaovou 3:6, 6:3 a 3:6. Stav poté srovnala Strýcová, která naskočila místo zraněné Petry Kvitové za stavu 1:2 na zápasy a porazila Alizé Cornetovou 6:2 a 7:6.

V sobotu nejdříve Plíšková získala první bod po skoro čtyřhodinové bitvě s Mladenovicovou až poměrem 16:14 ve třetí sadě, Kvitová pak podlehla Garciaové.

Češky si ve finálových zápasech drží vysokou úspěšnost. Vyhrály deset z 11 soubojů o titul. Ten jediný prohraný je památný souboj v Praze na Štvanici z roku 1986 s týmem USA, za který tehdy získala rozhodující bod Martina Navrátilová.

Reklama

Pavouk - Fed Cup 2016

  • Čtvrtfinále

  • Česká republika Česko Rumunsko Rumunsko
    3 : 2
  • Německo Německo Švýcarsko Švýcarsko
    2 : 3
  • Francie Francie Itálie Itálie
    4 : 1
  • Nizozemsko Nizozemsko Ruská federace Rusko
    3 : 1
  • Semifinále

  • Česká republika Česko Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 2
  • Francie Francie Nizozemsko Nizozemsko
    3 : 2
  • Finále

  • Štrasburk
    Česká republika Česko Francie Francie
    3 : 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články