Hlavní obsah

V Paříži bez Šarapovové! Na Roland Garros dopingové hříšnici divokou kartu neudělí

Aktualizováno

Tenistka Maria Šarapovová má po pondělním vítězství v prvním kole turnaje v Římě jistý start v kvalifikaci Wimbledonu, druhý grandslamový podnik sezóny na antuce v Paříži si ale nezahraje. Pořadatelé Roland Garros dnes oznámili, že slavné Rusce divokou kartu neudělí.

Foto: Max Rossi, Reuters

Maria Šarapovová si na letošním Roland Garros nezahraje.

Článek

Bývalá světová jednička si na prestižním antukovém turnaji v italské metropoli mohla zajistit pro londýnský grandslam i místo v hlavní soutěži, po skreči zápasu 2. kola kvůli zranění stehenního svalu ale na potřebný postup do semifinále nedosáhne. Žebříčkové postavení v době uzávěrky přihlášek na French Open ale někdejší dvojnásobné šampiónce nestačilo ani na kvalifikaci.

Rozhodnutí Francouzské tenisové federace oznámil její předseda Bernard Giudicelli na facebooku, Šarapovové ho ale předtím sdělil osobně. "Je to moje zodpovědnost, je to mé poslání chránit tenis a chránit jeho vysoký standard," řekl Giudicelli. "Trest je za ní a může vyrazit na cestu k dalším úspěchům. Ale zatímco máme divoké karty pro návraty po zranění, nemůžeme mít divoké karty pro návraty po dopingu," dodal.

Třicetiletá Šarapovová, jež se v dubnu vrátila k tenisu po patnáctiměsíčním trestu za doping, v pondělí v Římě porazila 6:4, 6:2 Američanku Christinu McHaleovou. Díky tomu se ve světovém žebříčku posune mezi nejlepších 200 hráček na 171. místo a bude moci absolvovat kvalifikaci Wimbledonu.

Pětinásobná grandslamová vítězka Šarapovová se po návratu na WTA Tour dostávala do hlavních soutěží turnajů díky divokým kartám od pořadatelů. Na základě pozvání startovala ve Stuttgartu, Madridu a stejně si zajistila účast i v Římě.

Reklama