Hlavní obsah

Vyhasínající tenisová kometa znovu září. Teď konečně smím po vítězství šampaňské, jásá

Nottingham/Praha

Byť pro tenisové zasvěcence je její jméno dávno velmi dobře známé, méně informovaní fanoušci si nejspíš všimli chorvatské tenistky Donny Vekičové až v souvislosti s hulvátským výrokem prostořekého Australana Nicka Kyrgiose před dvěma roky. Každopádně dvacetiletá naděje po nedělním triumfu na trávě v Nottinghamu znovu světu dokázala, proč byla před lety považována za žhavou kandidátku na budoucí tenisovou hvězdu.

Foto: Joe Giddens, ČTK/AP

Chorvatka Donna Vekičová s pohárem pro vítězku v Birminghamu.

Článek
Fotogalerie

„Kokkinakis ojel tvoji přítelkyni," procedil mezi zuby Kyrgios před dvěma roky během zápasu v Montrealu se Švýcarem Stanem Wawrinkou. Po Australanově sprostém výroku se tak i širší veřejnost dozvěděla o tom, že onou Wawrinkovou přítelkyní je právě Donna Vekičová - velmi talentovaná hráčka, která se však po famózním entrée do profesionálního tenisu trochu hledala.

Blonďatá rodačka z Osijeku vlétla na okruh velmi rázně, když si už v šestnácti letech zahrála finále turnaje WTA v Taškentu a o osmnáct měsíců později slavila svůj premiérový titul v Kuala Lumpur. Jenže na bombastický nástup bylo pro ni stále těžší navázat. Poslední dvě sezóny končila mimo elitní stovku.

Vypije celou lahev

„Bylo to pro mě hodně těžké, prošla jsem si vzestupy a pády, ale pořád je mi jen 20 let. Když jsem naposledy vyhrála titul, ani jsem nesměla pít šampaňské. Teď ale se svým týmem vypiju celou lahev," jásala v neděli před fanoušky v Nottinghamu po vítězné třísetové bitvě nad domácí Johannou Kontaovou, kterou absolvovala 24 hodin po semifinálovém dramatu s Lucií Šafářovou.

Když se v sedmnácti letech probojovala do finále na trávě v Birminghamu, někdejší hvězda Chris Evertová jí prorokovala zářivou budoucnost v Top 10. Jenže podobná meta je pro mladou Chorvatkou, aktuálně 58. hráčku světa, i po posledním triumfu stále dost vzdálená.

Chce to čas

„Už v 16 a 17 letech jsem se dostávala do finále a sama jsem se dostávala pod větší a větší tlak. Říkala jsem si: Teď bys měla vyhrávat každý turnaj," vysvětluje příčiny jistého ustrnutí.

Na pohodě jí rozhodně nepřidalo, když se její vrstevnice i mladší hráčky dostávaly před ní. „Přicházela celá řada mladých holek. Třeba Belinda Bencicová se dostala i do Top 10 a já jsem se začala sama sebe ptát, co dělám špatně. Jenže nic špatně jsem nedělala," uvědomuje si zpětně.

Teď věří, že ji jistý pokles v kariéře může posunout dál. „Prostě to chce čas, musela jsem zažít pád, abych se mohla dostat zase nahoru. Vylétla jsem nahoru, pak zase dolů. Bylo pro mě těžké to vstřebat, protože jsem to nečekala. Jsem ale šťastná, že jsem zase zpátky," neskrývá nadšení a víru, že předpovědi o zářné kariéře zdaleka nevzaly za své.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík