Hlavní obsah

Kvitová - Broadyová 6:2, 6:2Kvitová, Šafářová i Kristýna Plíšková jsou ve čtvrtfinále. Dál jde i Berdych

Aktualizováno

Tenistka Petra Kvitová postoupila v Birminghamu při svém prvním startu na trávě po zranění ruky do čtvrtfinále. Britku Naomi Broadyovou smetla za 62 minut 6:2, 6:2. Lucie Šafářová porazila Japonku Naomi Ósakaovou 6:2, 6:4. Tomáš Berdych zvládl v Londýně vyrovnaný duel s Denisem Shapovalovem z Kanady a po výhře 7:6, 6:7, 7:5 také postoupil do čtvrtfinále. Dařilo se i Kristýně Plíškové, jež jde dál na Mallorce po vítězství nad italskou veteránkou Francescou Schiavoneovou 6:3, 7:6.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Petra Kvitová je v Birminghamu ve 3. koleVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tomáš Berdych postupuje v Queensu

Kateřina Siniaková vypadla v Birminghamu v druhém kole s Australankou Darjou Gavrilovovou 5:7, 6:2 a 4:6, Barbora Strýcová nestačila na další australskou hráčku Ashleigh Bartyovou (3:6, 6:3, 1:6).

Potvrdila, že jí tráva sedí

Dvojnásobná wimbledonská vítězka Kvitová, jež si premiéru po prosincovém přepadení odbyla v květnu na antukovém French Open, znovu potvrdila, že na trávě se jí daří. Domácí hráčce, která v Birminghamu rovněž startuje na divokou kartu, nedala žádnou šanci. V úvodním setu ztratila při svém servisu jediný fiftýn, zápas pak uzavřela čistou hrou a sedmým esem.

O šestnácté hráčce světového žebříčku se po dvou vyhraných zápasech začíná v Birminghamu mluvit jako o hlavní favoritce na titul. "Já? To nevím," usmála se Kvitová při rozhovoru na dvorci. "O tom jsem neslyšela a nezajímám se o to. Chci hlavně hrát, hrát na trávě, což miluji a uvidíme, jak to dopadne," dodala.

Proti Broadyové si připsala 25 vítězných míčů a nedovolila jí ani jeden brejkbol. Zkusila si také útoční styl servis - volej a ukázala cit při zkrácení. "Vše funguje velmi dobře, ale turnaj pro mě ještě neskočil, za což jsem ráda. Mám šanci se ještě zlepšit. Je ještě hodně věcí, které potřebuju doladit," řekla Kvitová.

Suverénní výkon předvedla i Šafářová, která rovněž soupeřce nenabídla žádnou šanci k brejkbolu. Semifinalistka předchozího turnaje v Nottinghamu si v úvodním setu vypracovala náskok 4:0 a vedení potvrdila, vyrovnanější druhou sadu rozhodla brejkem v deváté hře. Devatenáctiletou Japonku porazila za 70 minut.

Strýcová stejně jako Markéta Vondroušová v úvodním kole nestačila na Ashleigh Bartyovou. Jednatřicetiletá Češka s Australankou bojovala téměř dvě hodiny, nakonec ale o deset let mladší soupeřce podlehla 3:6, 6:3, 1:6. Jednadvacetiletá Siniaková prohrála s devátou nasazenou Australankou Darjou Gavrilovovou po téměř dvou a půl hodinách 5:7, 6:2 a 4:6.

Šafářová se o postup do semifinále utká právě s Gavrilovovou, soupeřkou Kvitové v pátečním čtvrtfinále bude buď Francouzka Kristina Mladenovicová, nebo Číňanka Čang Šuaj.

Berdych musel bojovat přes dvě hodiny

Berdych zvládl v Londýně duel se Shapovalovem. Výhru 7:6, 6:7, 7:5 sedmý nasazený Čech vydřel s hráčem z konce druhé stovky žebříčku za dvě a čtvrt hodiny.

Oba soupeři si v zápase dlouho drželi podání, přestože jednatřicetiletý Berdych čelil v úvodním setu dvěma brejkbolům. Osmnáctiletý Kanaďan, který si v Londýně zajistil start v hlavní soutěži v kvalifikaci, ale žádnou z šancí neproměnil a úvodní dvě sady tak rozhodoval tie-break. První vyhrál 7:4 Berdych, druhý stejným poměrem Shapovalov.

Do zkrácené hry mířil i třetí set, v němž si oba hráči s přehledem drželi vlastní servis. Ve dvanácté hře ale Kanaďan poprvé nabídl Berdychovi šanci na brejk a český reprezentant ji využil.

Jeho dalším soupeřem bude vítěz duelu mezi Felicianem Lópezem ze Španělska a Francouzem Jeremym Chardym.

Na třetí pokus to Plíškové vyšlo

Na minulých dvou turnajích v Hertogenboschi a na pařížském grandslamu vypadla Kristýna Plíšková hned v prvním kole, ale na baleárském ostrově se jí daří. Po výhře nad osmou nasazenou Maďarkou Timeou Babosovou si 46. hráčka světového žebříčku poradila také se Schiavoneovou, která startovala na divokou kartu.

Šestatřicetiletou šampiónku Roland Garros z roku 2010 porazila o jedenáct let mladší česká hráčka poprvé v kariéře. Předchozí dva vzájemné zápasy prohrála.

První set rozhodla Plíšková brejkem ve druhém gamu a brzy připravila soupeřku o podání i v druhé sadě. Výhodu ale neudržela a v desáté hře si servis snadno prohrála.

Tie break začala sestra světové trojky Karolíny Plíškové bídně a prohrávala už 1:5. Dokázala otočit stav na 6:5, při servisu 73. hráčky světa však první mečbol neproměnila, když její lob skončil v autu. Uspěla až napodruhé, kdy zápas završila dalším lobem.

Vítězný návrat po mateřské pauze oslavila ve Španělsku bývalá světová jednička Viktoria Azarenková. Běloruská tenistka zdolala v dohrávaném utkání úvodního kola, které muselo být v úterý přerušeno kvůli tmě, Risu Ozakiovou 6:3, 4:6, 7:6.

Japonka přitom do dnešní dohrávky vstupovala s vedením 5:4 a podávala na vítězství, situaci ale nezvládla. Při svém dalším servisu nevyužila tři mečboly a v tie breaku se pak prosadila Azarenková, jež proměnila svůj třetí mečbol.

Tenisový turnaj mužů v Londýně (tráva, dotace 1 966 095 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (7-ČR) - Shapovalov (Kan.) 7:6 (7:4), 6:7 (4:7), 7:5
Müller (Luc.) - Tsonga (5-Fr.) 6:4, 6:4
Young (USA) - Troicki (Srb.) 6:3, 6:4
Dimitrov (6-Bulh.) - Benneteau (Fr.) 4:6, 6:3, 6:4
Tenisový turnaj žen na Mallorce (tráva, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Azarenková (Běl.) - Ozakiová (Jap.) 6:3, 4:6, 7:6 (9:7)
Dvouhra - 2. kolo:
Kristýna Plíšková (ČR) - Schiavoneová (It.) 6:3, 7:6 (9:7
Görgesová (Něm.) - Pavljučenkovová (1-Rus.) 6:1, 6:2
Bellisová (USA) - Barthelová (Něm.) 4:6, 6:4, 6:2
Lisická (Něm.) - Rogersová (USA) 6:3, 6:4
Čtyřhra - 1. kolo:
Grönefeldová, Peschkeová (3-Něm./ČR) - Parraová-Santonjaová, Solerová (Šp.) 6:2, 6:4.
Tenisový turnaj žen v Birminghamu (tráva, dotace 885 040 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Kvitová (7-ČR) - Broadyová (Brit.) 6:2, 6:2
Šafářová (ČR) - Ósakaová (Jap.) 6:2, 6:4
Gavrilovová (9-Austr.) - Siniaková (ČR) 7:5, 2:6, 6:4
Bartyová (Austr.) - Strýcová (8-ČR) 6:3, 3:6, 6:1
Tenisový turnaj mužů v Halle (tráva, dotace 1 966 095 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Haase (Niz.) - Thiem (2-Rak.) 6:3, 7:6 (9:7)
A. Zverev (4-Něm.) - Kohlschreiber (Něm.) 6:3, 6:4
Bautista (7-Šp.) - Brown (Něm.) 6:4, 1:6, 7:6 (8:6)
Gasquet (Fr.) - Tomic (Austr.) 6:3, 6:3

Reklama

Související témata: