Hlavní obsah

Napsali, že zemřel. Český tenista překonal vážnou nemoc a chce všechny porazit

Praha

S tenisem začal Daniel Vrba ve školce a postupem času přicházely první úspěchy. Měl skvěle našlápnuto, jenže v teenagerovském věku přišla vážná nemoc, která jeho kariéru na čtyři roky zbrzdila. Myelodysplastický syndrom. Vzácné onemocnění kostní dřeně, které postihuje 5 lidí ze 100 000. „Říkal jsem si, proč zrovna já? Mladej, zdravej kluk, kterej sportuje a najednou leží na JIPce onkologie,“ vzpomíná dnes jedenadvacetiletý Daniel Vrba. Jeho příběh přibližuje naše video.

Tenista Daniel Vrba, jehož kariéru zbrzdila vážná nemoc kostní dřeněVideo: Sport.cz

 
Článek

Když ležel v nemocnici a místo se soupeři se rval s chemoterapií a transplantací kostní dřeně, na tenisovém portálu o něm napsali, že zemřel. „Nemám to nikomu za zlé, prostě si to mysleli, tak to napsali. Bohužel asi neměli úplně přehled," říká a upřesňuje, jaká byla jeho reakce. „Tak jsem napsal, že se vrátím a všechny porazím!"

K tenisu se vrátil necelý rok po transplantaci. Zpočátku to šlo hodně pomalu, protože byl po léčbě unavený. Vydržel třeba jen dvacet minut, půl hodiny. Maminka mu dokonce jezdila přímo na kurty píchat injekce. „Jí moc děkuju za všechno, co pro mě dělala, protože díky ní jsem tam, kde jsem," dodává Daniel Vrba.

Zároveň přiznává, že nemoc ho sice zbrzdila, ale zároveň změnila k lepšímu. „Byl jsem fakt strašně namistrovanej, díky té nemoci jsem trošku dostal pokoru k životu a mentálně jsem vyzrál." Teď si jen přeje, aby v tenisovém žebříčku stoupal výš a výš a naplnil svůj vzkaz z nemocnice. Všechny porazím.

Reklama