Hlavní obsah

Polepší se loudalové? Na US Open zavedou novinky. Za každé překročení limitu bude trest

New York/Praha

Slavné US Open čekají změny. Zápasy v New Yorku budou na kurtech hlídat stopky nastavené na pětadvacet sekund. Kdo limit nedodrží, dostane trest. Pokuta za přetažení se může vyšplhat až na dvacet tisíc dolarů. Co na to známí loudalové Rafael Nadal a Novak Djokovič? Dovedou se polepšit, nebo budou muset platit?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rafael Nadal při servisu.

Článek

Už žádné zbytečné protahování zápasů. Na US Open se loni v kvalifikaci a juniorském grandslamu testovalo několik novinek. Podle tiskového mluvčího Americké tenisové asociace Chrise Widmaiera během zkoušení nedošlo k žádným větším problémům, a tak některé změny budou zavedeny už letos v hlavní soutěži.

Jednou z nich je zavedení časomíry, která na kurtech bude pětadvacetisekundový limit mezi jednotlivými výměnami hlídat. Hodiny budou umístěny tak, aby byly dobře viditelné pro rozhodčí, hráče i fanoušky. „Naším cílem je udržet tempo hry,“ vysvětloval důvody Widmaier na webu deníku New York Times.

Kdo stanovený čas přetáhne, bude potrestán. Nejprve dostane výstrahu, následně inkasuje trestný bod a další překročení bude znamenat trestný game. Problém by to mohl být pro známé loudaly Rafaela Nadala a Novaka Djokoviče. Ti se svým servisem obvykle nijak příliš nespěchají - Španělovo tahání za trenýrky je pověstné - a z revoluční novinky jistě nejsou zrovna nadšeni.

Čas se bude měřit i při rozcvičení před zápasem. Tenisté by měli mít sedm minut od vstoupení na kurt do začátku utkání. Minutu na přípravu k losu, pět minut na rozehrání a minutu do prvního servisu. Kdo to poruší může dostat pokutu až dvacet tisíc dolarů (přibližně čtyři sta deset tisíc korun). Pokud budou změny úspěšné, uvažovat o nich budou i na Australian Open, French Open a ve Wimbledonu.

Reklama

Související témata: